Meny

Voldsomme demonstrasjoner på Island

Flere hundre mennesker samlet seg rundt flammen i sentrum av Reykjavik onsdag kveld. Demonstrantene krever regjeringens avgang på bakgrunn av finanskrisen som har herjet landet. FOTO: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Protestene mot den islandske regjeringen fortsetter. Demonstrasjonene betegnes som de verste siden 1949, da landet ble med i NATO.

Protestene som ble innledet tirsdag, fortsatte gjennom natten og videre onsdag.

Da statsminister Geir Haarde skulle dra fra kontoret sitt i sentrum av Reykjavik, kastet demonstranter snøballer og egg mot ham. Haarde lyktes å søke dekning i tjenestebilen sin og fikk hjelp av politi som kom til stedet.

Demonstrasjonene startet tirsdag i forbindelse med at den islandske nasjonalforsamlingen skulle samles for første gang i år.

De om lag tusen demonstrantene som var samlet utenfor nasjonalforsamlingen, ble i løpet av tirsdag kveld stadig mer hissige. De krevde regjeringens avgang og kastet doruller og sko mot parlamentsbygget. Andre knuste vinduer og kastet brannbomber.

Politiet måtte flere ganger bruke pepperspray for å hindre demonstranter i å ta seg inn i bygget. En gruppe demonstranter satte fyr på et juletre og parkbenker, og politiet hadde ikke kontroll over situasjonen før i tretiden natt til onsdag.

Delvis voldsomme protester mot regjeringen på Island har pågått i Reykjavik siden finanskrisen brøt ut for fullt i oktober. Den rammet Island ekstra hardt.

(©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus