UD vil rydde opp

Den norske diplomaten ved ambassaden i Riyadh skal i en videresendt e-post ha uttalt at ”barnebarna til de overlevende etter Holocaust gjør nå det samme mot palestinerne som Nazi-Tyskland gjorde mot deres besteforeldrene". Nå lover UD å rydde opp. FOTO: Skjermdump
Den norske diplomaten ved ambassaden i Riyadh skal i en videresendt e-post ha uttalt at ”barnebarna til de overlevende etter Holocaust gjør nå det samme mot palestinerne som Nazi-Tyskland gjorde mot deres besteforeldrene". Nå lover UD å rydde opp. FOTO: Skjermdump

<pNorge vil rydde opp i eventuelle misforståelser overfor Israel dersom e-posten fra en norsk UD-ansatt i Riyadh i Saudi-Arabia har skapt uklarheter. Det sier kommunikasjonsrådgiver Haakon Svane.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diplomater fra den norske ambassaden i Tel Aviv skulle onsdag ettermiddag ha et møte i israelsk UD i en annen sammenheng.

– Vi synes det er svært uheldig at private meninger skaper forvirring. Israel vet godt hva Norge mener når det gjelder Gaza og andre Midtøsten-spørsmål, men hvis det er behov for nærmere oppklaring, er dette møtet en anledning, sier Svane til NTB.

Den UD-ansatte videresendte en svært provoserende e-post over utenrikstjenestens kommunikasjonsnett. Dette ble fanget opp av den israelske avisen Jerusalem Post, som også trykket noen av de medfølgende bildene. De viser jødiske barn fra konsentrasjonsleire under krigen side om side med bilder av palestinske barn fra Gaza.

På avisens bloggesider er det stor aktivitet og sterke reaksjoner på e-posten.

Refs

Svane sier at den norske diplomaten har fått klar beskjed om at denne formen for spredning av private meninger over UDs nettverk er helt uakseptabel. En eventuell videre oppfølging vil bli behandlet internt i UD som en personalsak.

– Det er opp til den enkelte ansatte å bidra til at denne type forvirring ikke oppstår, sier Svane. Han legger til at det er jevnlig kontakt mellom den norske ambassaden i Tel Aviv og israelske myndigheter, og at det derfor er alle muligheter til å oppklare misforståelser.

Den norske diplomaten ved ambassaden i Riyadh innrømmer overfor Jerusalem Post å ha videresendt e-posten, der det blant annet heter at ”barnebarna til de overlevende etter Holocaust gjør nå det samme mot palestinerne som Nazi-Tyskland gjorde mot deres besteforeldrene.

Frp ber UD gripe inn

Frps Morten Høglund betegner det som svært uheldig at en UD-ansatt har spredt antiisraelsk propaganda via departementets e-post.

– Norge har allerede valgt en dristig tilnærmelse til konflikten i Midtøsten ved å stanse presset mot Hamas. At det kommer slike e-poster i tillegg, kan svekke Norges posisjon utenrikspolitisk. Dette er nok et skritt i feil retning, sier Frps utenrikspolitiske talsmann.

Han legger til at sammenligningen mellom Holocaust og krigen i Gaza er «grovt feilaktig».

– Jeg forventer at UD griper inn og rydder opp i denne saken. Det er ikke nok å vise til at denne e-posten aldri var ment for offentligheten, sier Høglund.

Ambassadør Jan Bugge-Mahrt i Saudi-Arabia sier til Dagbladet.no at han ble orientert om saken onsdag morgen, men at det er UD i Oslo som tar seg av henvendelsene.

– Jeg har nok hatt bedre dager på jobben, sier ambassadøren.

Personvernpolicy