Ustabil fred i Kongo

Det er full splittelse blant tutsiopprørerne i Kongo. General Bosco Ntaganda tok tidligere denne måneden med seg flere soldater og dannet sin egen fraksjon av CNDP.
Det er full splittelse blant tutsiopprørerne i Kongo. General Bosco Ntaganda tok tidligere denne måneden med seg flere soldater og dannet sin egen fraksjon av CNDP.

<pTutsiopprørerne øst i Kongo har inngått våpenhvile med regjeringen i Kinshasa. Men norsk forsker er skeptisk.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utspillet om våpenhvile i forrige uke kom fra CNDP-militsen etter en intern maktkamp i organisasjonen. CNDP har vært ledet av general Laurent Nkunda. Organisasjonen er etter uenighetene delt i to fraksjoner, der utbryterne ledes av general Bosco Ntaganda.

- Brutal og dyktig

Ntaganda har sagt at CNDP har inngått fred med Kongos regjering, og at folk kan begynne å returnere til sine hjem. Men FAFO-forsker Morten Bøås er skeptisk til utspillet, som beskriver Ntaganda som en krigselsker.

- Det som først skapte splittelse i CNDP var at Ntaganda ville gå mye lengre enn Nkunda. Ntaganda er en brutal, men dyktig krigsherre, og han ble sur da han ikke fikk angripe Goma.

En politisk spiller

Opprørsleder Laurent Nkunda, som har vært CNDPs ene leder frem til nå, har psykologiutdannelse. Han hevder han kjemper for å beskytte tutsiene, ofrene for folkemordet i Rwanda i 1994 der 800 000 tutsier og moderate hutuer ble drept av militsgrupper. Han beskrives som en sjarmerende og intelligent mann, men samtidig omtales han som en ”brutal slakter” som har mange liv på samvittigheten.

Samtidig med at han er en brutal krigsherre, har han forstått det politiske spillet, og Morten Bøås mener dette er årsaken til at ikke Goma ble tatt.

- Nkunda har forstått at å ta Goma vil være politisk selvmord, og han vil tape alle muligheter til å være en politisk spiller. Ntaganda har ikke noe å tape, og han har flere tiltaler mot seg for brudd på krigens regler i Turu-provinsen. Han skjønner ikke denne delen av spillet.

- Det er Nkunda som har støtte blant tutsiene, og ikke Ntaganda. Og det er Nkunda som sitter på nettverkene mot Rwanda og eksterne støttespillere. Han har bygd opp CNDP til en sofistikert organisasjon, mens Ntaganda er en ren kriger som ikke har den politiske agendaen som Nkunda har.

Har lovet fred før

Fredsutspillene har kommet utenom samtalene om fred som foregår i Nairobi i Kenya, hvor også FNs spesialutsending Olesogun Obasanjo er involvert.

- Poenget er at dette har skjedd utenom Nairobi-samtalene. Hvis noe sånt skal kunne lykkes, må det skje innenfor rammene av Nairobi-prosessen. Ntaganda har tidligere lovet fred i Turu, og brutt lovnadene der. Han er kanskje ikke den mannen som er mest til å stole på.

- Faren er at man får en splittelse i CNDP, og enda en bevegelse som ønsker å bruke militære midler. Det er ganske nærliggende å tro at dette vil skje, men hvor mange menn han får med seg, er vanskelig å si. Jeg tror at de som vil følge Ntaganda, er krigere som ikke er tutsier, men som er profesjonelle soldater som har dette som levebrød.

- Jeg tror at brorpartene av de mellom 5 og 8.000 soldatene vil være lojale mot Nkunda, og at Nkunda vil klare å ri av denne stormen.

Personvernpolicy