Åpen for alle - alltid

Tror ikke på fryseboks-flyktningene

To burmesiske fiskere ble lørdag rettet utenfor kysten av Australia. De to skal ha overlevd 25 dager til sjøs i denne fryseboksen - og var i oppsiktsvekkende god form da de ble funnet. Nå mener flere at historien er for utrolig til å være sann. Foto: EPA / Scanpix.
To burmesiske fiskere ble lørdag rettet utenfor kysten av Australia. De to skal ha overlevd 25 dager til sjøs i denne fryseboksen - og var i oppsiktsvekkende god form da de ble funnet. Nå mener flere at historien er for utrolig til å være sann. Foto: EPA / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI går kom historien om de to fiskerne som overlevde 25 dager i en fryseboks til sjøs. Men i Australia er flere og flere skeptisk til mirakelhistorien.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en nyhet som gikk verden over, historien om de to unge burmeserne som ble funnet i en fryseboks i havet utenfor Australia. I 25 dager hadde de overlevd om bord i fryseboksen etter at fiskebåten de jobbet på gikk ned.

Likevel var de to mennene i forbausende god forfatning da de ble plukket opp av australske sjøfartsmyndigheter lørdag.

I for god form, mener flere i Australia - som peker på at miralkelhistorien har flere aspekt ved seg som gjør at den virker for utrolig til å være sann.

Det skriver den australske avisen The Australian.

God helsetilstand

De to mennene på 22 og 24 år ble utskrevet fra sykehus i går med få fysiske tegn på det de skal ha gjennomgått etter 25 dager på havet. Legene som har undersøkt de to burmeserne uttrykker forbauselse over den gode helsetilstanden til de to, til tross for stekende sol, kraftige tordenbyger og svært røff sjø etter at syklonen Charlotte herjet i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utover slitasje og dehydrering er det ingenting som tyder på de to har vært nesten en måned til havs i en fryseboks ikke større enn en kontorpult.

– De er ikke solbrente, har ikke uttørkede lepper og ellers ingen merkbare tegn på at de har vært ute så lenge, sier en kilde til The Australian.

I avhør

De to overlevende blir nå avhørt for å finne historien før de ble reddet av australske sjøfartsmyndigheter lørdag. Ifølge de to jobbet de om bord på en thailandsk fiskeskute da de sank sørøst for Indonesia for en måned siden. Ifølge mennene skal fiskeskuta ikke hatt livredningsutstyr, og atten av mannskapet skal ha omkommet i ulykken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil trolig ta flere dager å få fram alle fakta i denne historien. Dersom ikke mennene ber om flyktningestatus, blir de normalt behandlet som «overlevende på sjøen» og i løpet av få uker sendt tilbake til familien sin, forteller en talsperson for de australske immigrasjonsmyndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tragiske skjebner

Uansett hvor lenge de to burmeserne har vært på sjøen, tyder all statistikk på at forhistorien deres kan være svært tragisk. Stadig rømmer unge håpefulle fra militærdiktaturet i Burma for å skaffe seg et bedre liv i nabolandene. Ofte ender disse flyktningene opp som illegal arbeidskraft om bord i thailandske fiskebåter.

For mange burmesere er dette et svært brutalt møte med en virkelighet som synes enda mer fornedrende og bestialsk enn den de flyktet fra.