Meny

Mye feil ved nye el-anlegg

EL-FEIL: Opp til 60 prosent av nye elektriske anlegget har feil. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det nye elektriske anlegget ditt kan inneholde feil.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) antyder at det er feil ved så mye som 60 prosent av kontrollerte nye elektriske anlegg i boliger her i landet.

– Feilraten er alarmerende høy, men det betyr ikke at over halvparten av alle nye elektriske anlegg er direkte brann- og berøringsfarlige, skriver DSB.

Elektriske installatørbedrifter er underlagt tilsyn fra Det lokale elektrisitetstilsyn (DLE). DLE gjennomfører i løpet av et år kontroller av et angitt antall nye anlegg. Det gjennomføres med andre ord ikke kontroll av alle nye elektriske anlegg.

DSB har signalisert at DLE skal styre kontrollene mot virksomheter som leverer anlegg med mange feil framfor de som gjennom kontroller har bevist at de leverer feilfrie anlegg. Lokale undersøkelser viser at noen få elinstallatører står for hovedtyngden av de påviste feilene. DSB antar at dette også gjelder for hele landet.

Den høye feilprosenten er derfor en indikasjon på kvaliteten på arbeidet til de «dårlige» virksomhetene, framfor kvaliteten på det samlede elektriske innstallasjonsarbeidet.

DSB er nå i ferd med å utvikle et nytt dataverktøy for en mer nyansert behandling av innrapporterte tilsynsdata. Dette vil gi en mer tilfredsstillende oversikt over elsikkerheten og kvaliteten på jobben som innstallatørbedriftene gjør. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus