Meny

Krever styrket hær for å bidra i Kongo

Krigen i Kongo kan ha kostet over fem millioner mennesker livet det siste tiåret. FNs fredsbevarende styrke (MONUC) teller nå nærmere 20.000 soldater og politifolk, men de sliter med å bygge en varig fred i landet. Foto: Nils-Inge Kruhaug / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal Norge bidra med styrker i Kongo, må den norske hæren bygges opp raskere enn planlagt. Det krever Aps forsvarspolitiske talskvinne Signe Øye.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sa nylig at Norge vil bidra med styrker til FN-operasjonen i Kongo. Nå rykker Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne Signe Øye imidlertid ut med en klar advarsel. Hvis ikke hæren får et raskt løft, er det uaktuelt å bidra i Kongo.

– Rett før jul lovet vi å stille med bidrag til FN-operasjonen i Tsjad. Hvis vi i tillegg skal bidra i Kongo, er det nødvendig med en raskere oppbygging av hæren enn det vi har planlagt. Ellers blir dette vanskelig, sier Øye til Dagsavisen.

Tirsdag uttalte riksrevisor Jørgen Kosmo at Forsvaret er blitt svekket i løpet av de siste tre årene. Riksrevisjonen har undersøkt omstillingen i forsvarssektoren og konkluderer med at Forsvarets operative evne samlet sett er blitt redusert i perioden 2005 til 2008.

I den vedtatte langtidsplanen for Forsvaret for perioden 2009-2012 er det lagt inn en bevilgningsøkning på 800 millioner kroner, og dette skal blant annet bidra til en styrking av hæren. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus