Meny

– Sjekk pulverapparater utendørs

Brannslukkingsapparat skal ikke sjekkes inne. Foto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannslukningsapparater må sjekkes jevnlig, men det bør skje utendørs. Innendørs tester som har gått galt har resultert i en rekke skader, noen i 100.000-kroners klassen.

Brannsikkerhet
• Røykvarsler og håndslukker har vært påbudt i alle norske boliger siden 1990.
• De fleste hjem er utstyrt med brannslukkingsapparat med pulver.
• Pulverapparatene skal ristes jevnlig, gjerne fire ganger i året.
• Etter fem år skal apparatet kontrolleres av fagmann og etter ti år leveres til service.
• Nye tall tyder på at 60 prosent ikke har vedlikeholdt brannslukkerne i boligen tilfredsstillende, melder forsikringsselskapet TrygVesta. (©NTB)

– Det som skjer, er at splinten som låser håndtaket faller ut eller er borte. Når pulverapparatet snus og ristes, noe som bør gjøres fire ganger i året, er det veldig lett å komme borti håndtaket og utløse pulvermekanismen, forklarer Espen Jensen i TrygVesta. Han er leder for skadeseksjon bygning i selskapet, og har registrert en rekke skademeldinger etter uhell med pulverapparater.

– Apparatet tømmes på få minutter, og pulveret blåses ut i hele rommet. På kort tid kan det gjøre svært stor skade, sier Jensen, som forteller at spesielt elektronisk utstyr som PC og TV er svært utsatt.

– Skadene kommer raskt opp i mange titusener, vi har hatt flere skader på over 100.000 kroner som skyldes uhell ved kontroll av pulverapparater. Støvet legger seg over alt og er svært vanskelig å tørke vekk. Vi anbefaler bruk av en kraftig industristøvsuger for å fjerne det, sier Jensen. Han sier at slike skader normalt dekkes av forsikringen, men det medfører mange problemer med ødelagte eiendeler og opprydding for boligeieren.

Han oppfordrer derfor folk til å være nøye med å kontrollere pulverapparatene sine, men passe på at splinten er på plass. Og helst foreta kontrollen utendørs. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus