Meny

Mener søkerliste må offentliggjøres

Nasjonalmuseet. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To framtredende jusseksperter mener de 21 personene som har søkt om å bli Nasjonalmuseets nye direktør må tåle å få sine navn publisert – eller trekke seg.

Jussprofessorene Henning Jakhelln og Jan Fridthjof Bernt er krystallklare på at styret ved Nasjonalmuseet brøt den nye offentlighetsloven da museet lyste ut direktørstillingen. I utlysningsteksten ble det garantert full konfidensialitet til søkere som ønsket det.

– Nasjonalmuseets styre bør straks kontakte de 21 kandidatene til direktørstillingen og forklare at offentlighetsloven faktisk krever at søkerlisten må offentliggjøres. Jeg ser ikke noen annen måte å rydde opp i denne tabben på enn at styret skriver brev eller gjennom en telefonrunde ber søkerne svare på om de fortsatt opprettholder søknadene sine under disse klare forutsetningene, sier Jakhelln til Aftenposten.

Jussprofessoren ved Universitetet i Oslo mener Nasjonalmuseets styre er kommet sørgelig skjevt ut i denne saken.

– Det kan ikke herske tvil om at det er av stor offentlig interesse at en lederansettelse ved Nasjonalmuseet skjer i full åpenhet, sier Jakhelln.

Han får støtte av professorkollega Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

– Jeg vet ikke hva museet bygger på når det hevder at det står i forarbeidene at de fortsatt skal være unntatt fra lovens regler om offentlige søkerlister, sier han.

Jurist Kristine Holm i Norsk Presseforbund sier hun er sjokkert over at styret i Nasjonalmuseet fremdeles vil holde søkerlisten hemmelig. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus