Meny

Dette er en nyrestein

Urolog Judit Csorba (venstre) viser fram den enorme nyresteinen på 1,125 kilo til ungarske Sandor Sarkadi. Foto: EPA / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nyrestein på størrelse med en kokosnøtt har nylig blitt operert ut av en mann i Ungarn.

Den norske filmen «Jakten på nyresteinen» kunne ha blitt fryktelig kort dersom Sandor Sardaki hadde hatt hovedrollen. For med en nyrestein på størrelse med et strutseegg, ga røntgenbildet til den uheldige ungareren en god formening om hvor jakten burde foregå.

Mange nyresteiner er små nok til å kunne passere ut gjennom urinveiene av seg selv, men er de større enn en halv centimeter må de ofte knuses ved hjelp av sjokkbølger.

Nyresteinen til Sandor Sardaki hadde en diameter på sytten centimter og måtte opereres ut.

Det skriver den britiske avisen Daily Mail i sin nettutgave.

Sandor Sardaki, som bor i byen Debrecen 24 mil øst for Budapest, ble raskt fraktet til operasjonssalen etter at legene påviste den enorme nyresteinen.

Denne nyrestein hadde Sandor Sardaki i kroppen sin. Den kom heldigvis ikke ut gjennom urinrøret. Foto: Scanpix.Denne nyrestein hadde Sandor Sardaki i kroppen sin. Den kom heldigvis ikke ut gjennom urinrøret. Foto: Scanpix.

Operasjonen skal ifølge Daily Mail ha foregått uten dramatikk, og på bildene som er sendt ut av bildebyrået EPA ser man urolog Judit Csorba som like etter operasjonen viser frem den enorme nyresteinen på 1,125 kilo til herr og fru Sarkadi.

Ifølge nettstedet Helsenett vil omlag 10-15 prosent av alle menn og fire prosent av alle kvinner bli rammet av nyrestein en eller flere ganger i løpet av sitt liv.

Høy tilførsel av melk og kalkrik kost, samt store inntak av asparges, rabarbra, spinat og kjøtt kan øke risikoen for å få nyrestein. Lav væsketilførsel er også av betydning, fordi saltene da blir mer konsentrert og lettere felles ut i urinen.

FOR ORDENS SKYLD:
Ifølge urolog Steinar Karlsen ved Oslo universitetssykehus er den omtalte steinen en stein i urinblæren. Ifølge Karlsen kan slike steiner bli store, selv om den omtalte steinen er i overkant av det vanlige.

– Slike steiner i urinblæren oppstår som oftest pga avløpshinder fra urinblæren - den vanligste årsaken hos menn er forstørret prostatakjertel.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus