Meny

Livsfarlig slanketrend

Legemiddelverket advarer mot slankemiddel med efedrin. En økende trend, sier Tollvesen og Dopingtelefonen. Foto/Illustrasjon: Scanpix, Colourbox og Kim Marius Flakstad via Creative Commons / ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge bruker slankepiller som inneholder efedrin for å gå ned i vekt.

Efedrin

Disse pillene inneholder efedrin:


• Stack 1 og 2

• Purple burn

• Ephmedra

• El tigre

Bivirkninger:

• Kvalme

• Hodepine

• Rastløshet/Uro

• Søvnløshet

• Økt puls

• Tørste

Efedrin selges også som det kinesiske naturlegemiddelet «Ma Huang»

Både gutter og jenter tyr til doping og ulovlige stoffer for å få den perfekte kropp. Og målet er ikke bare å bli størst mulig. I 2008 var det nemlig en økning på 25 prosent sammenlignet med fjoråret, av beslag av piller som inneholdt efedrin, ifølge Jon Aspelund, kontorsjef i tollvesenet.

Efedrin er et såkalt «slankedop» som slankemiddelprodusenter putter i pillene sine og selger illegalt over nett.

Økende trend

Margaret Tveitan er prosjektleder ved Dopingtelefonen og forteller at de ser en økning av henvendelser fra jenter.

- Jenter bruker andre midler enn gutter fordi de ikke vil bli store, men ha en slank og markert kropp. Det er da efedrin blir brukt. Jentene som ringer, sliter med hodepine, svimmelhet og får ikke sove. Efedrin forverrer livskvaliteten siden kroppen settes på høygir, man er rastløs og får en uro over seg. Grunnen til at man går ned i vekt er fordi sult og trøtthetsfølelse blir blokkert, forteller Tveitan.

- Etter man har sluttet med efedrin så tar det en stund før kroppen får restituert seg igjen, sier Tveitan.

- Vi anbefaler jenter som ringer oss og sliter med bivirkninger om å ta kontakt med fastlegen sin.

Danset hele natten

Jenter presser i seg efedrinpillene og trener seg helt utslitte. For slankepillene gir deg masse energi, det fikk 28 år gamle Aina erfare da hun fikk et par piller som hun trodde var koffeinpiller.

- Jeg tenkte bare «Dette var koffeinpillene sine det!» forteller Aina. Hun tok to piller som hun fikk av en venn.

- Jeg danset fra klokken seks om kvelden til klokken åtte om morgenen. Tok en pille til da, og ble jeg kjempedårlig. Jeg lå bare i sengen og ristet. Da det gikk over så hadde jeg mange kriblinger i nakken, de var så sterke at føltes ut sånn om noen kilte meg, men det var ingen der. Jeg ble litt skremt over hvordan reaksjonen var, så jeg søkte opp pillene på nettet og fant ut at de inneholdt efedrin, og at de kunne være farlige. Etter det har jeg aldri tatt piller som jeg ikke vet hva er.

På dopinglisten

Frode Hestnes er rådgiver i Antidoping Norge, og han forteller oss at efedrin har blitt brukt i tusener av år i kinesisk legekunst.

- Man finner små mengder efedrin i reseptbelagt forkjølelsesmedisin. Efedrin har rykte på seg å være slankende, og det har slankemiddelprodusenter utnyttet ved å tilføye efedrin i produktene de selger. Middelet gir økt energi som gjør at du holder ut lenger, men uten trening har det veldig liten eller ingen effekt.

- Efedrin står på dopinglisten, og kan gi alvorlige bivirkninger, som høyt blodtrykk og hjerteforstyrrelser, forteller Hestnes. Kroppen venner seg til middelet, så dersom man slutter med det så kommer kiloene på igjen.

Utfordring å slutte

- Det er avhengighetskapene sier 24 år gamle Hans. Han brukte efedrin i perioder på tre måneder hver gang i en periode på et år.

- Det var viktig å ta pauser en gang i blant, hvis ikke så blir man immun mot stoffet og det mister funksjonen.

Han sier at det var en liten utfordring og slutte, men at han greide det. - På den tiden jeg brukte det så var bare opptatt av hvordan jeg så ut og puttet i meg hva som helst som kunne hjelpe meg med å se bedre ut. Nå er jeg mer fornuftig, men så lenge man bruker det riktig tror jeg ikke det skulle være noe problem. Men jeg har sett jenter som begynte på efedrin for å slanke seg, blir avhengige og nå bruker det som dop i stedet.

- Hadde du anbefalt efedrin til andre?

- Jeg hadde ikke frarådet dem det, men jeg hadde bedt dem å tenke seg nøye om, være forsiktig og undersøke hva de får. Men det har god effekt hvis det blir brukt riktig.

Godkjent i enkelte legemidler

- Efedrin kan man finne i godkjente norske legemidler, forteller Hilde Samdal, forsker i Statens legemiddelverk. Men dette er da i reseptbelagte medisiner, og ikke medisiner brukt til slanking, men til hostesaft og miksturer som hjelper mot tette luftveier siden efedrin åpner luftveiene.

- Efedrin øker blodtrykket og er et sentralstimulerende middel, forteller Samdal. Bivirkningene er hjertebank, kvalme, skjelvinger og forvirring. Det blir advart å bruke efedrin hvis du har hjerteproblemer, men det har blitt rapportert dødsfall etter efedrin bruk av friske mennesker. Legemiddelverket advarer derfor mot å bruke efedrin som slankemiddel, avslutter hun

Skremmende bivirkninger

- Jeg fikk piller som inneholdt efedrin av min daværende kjæreste for en stund siden da jeg ville prøve å gå ned i vekt, sier Lilly (24).

- Det sto mange advarsler på pilleboksen, men det brød jeg meg ikke så mye om. Jeg tok ikke så mye, bare en halv pille hver gang jeg trente. Jeg begynte å skjelve og svette, jeg ble kvalm og var rastløs hele tiden. Jeg greide simpelthen ikke å sitte stille. Jeg var tørst hele tiden og drakk ca 3 liter vann hver dag.

- Den verste bivirkningen var nok at jeg fikk helt voldsomme humørsvingninger, jeg var sur nesten hele tiden og til slutt nektet kjæresten min meg å bruke mer. Søsteren min prøvde tok en pille med det en gang og, men hun ble helt vettskremt da hjertet hennes begynte å slå fortere, så det ble med den ene gangen.

- Spør noen meg om efedrin, så sier jeg bare «Hold deg unna!», avslutter hun.Aina, Hans og Lilly ville ikke ut med fullt navn på grunn av sakens natur.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus