– USA har valgt håpet

USAs 44. president Barack Obama avlegger ed under innsettelsesseremonien i Washington DC klokken 18.00 norsk tid.
USAs 44. president Barack Obama avlegger ed under innsettelsesseremonien i Washington DC klokken 18.00 norsk tid.

<p– USA har valgt håpet framfor frykten. Vår nasjon er klar til å ta ledelsen, sa Barack Obama i sin innsettelsestale og ble hyllet av en jublende folkemengde.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om

Innsettelsen av Barack Obama som president - fra norske og utenlandske nettsteder.

Over to millioner mennesker hadde tirsdag møtt fram for å se Obama bli tatt i ed og høre hans tale som USAs 44. president. Stemningen utenfor Capitol Hill var elektrisk, og flere ganger brøt folkemengden ut i jubel.

Obama, som stotret en smule under selve edsavleggelsen, virket fast og trygg da han holdt sitt livs tale. Han understreket USAs vanskelige situasjon idet han tar over ledelsen av verdens mektigste land.

Barack Obama blir tatt i ed som USAs 44. president under innsettelsesseremonien tirsdag.Barack Obama blir tatt i ed som USAs 44. president under innsettelsesseremonien tirsdag.

– At vi står midt oppe i en krise, er vel kjent. Nasjonen vår er i krig og har et langtrekkende nettverk av vold og hat mot oss. Økonomien vår er sterkt svekket som følge av manges grådighet og uansvarlighet. Men også på grunn av vår kollektive svikt til å ta vanskelige valg og forberede nasjonen for en ny tidsalder.

Verden ønsker Obama velkommen

Utfordringer

Han understreket at hjem er gått tapt, arbeidsplasser falt bort og firmaer blitt stengt.

– Jeg vil i dag si at utfordringene vi står overfor, er reelle. De er alvorlige og de er mange, og det er ingen lettvinte løsninger på kort sikt. Men vit dette, Amerika, at vi skal møte utfordringene. Vi møtes på denne dagen fordi vi har valgt håpet framfor frykten, understreket Obama.

Han lovet å skape nye arbeidsplasser og legge grunnlaget for ny vekst og fremholdt at det trengs modige og raske handlinger for å få økonomien i gang.

– Fenomenal

Sangeren Aretha Franklin sto for et av hovedinnslagene under seremonien hvor Barack Obama ble tatt i ed som president.Sangeren Aretha Franklin sto for et av hovedinnslagene under seremonien hvor Barack Obama ble tatt i ed som president.

– Talen var fenomenal. Obama viser hva USA trenger å gjøre for å komme på rett kurs igjen, sa den begeistrede tilhøreren Eric Johnsen til NTBs medarbeider på Capitol Hill.

– Jeg tror Obama vil innfri de enorme forventningene til ham, sa Johnsen.

– Dette er en ny dag for Amerika. Det var en fantastisk inspirerende tale. Det er en av de beste talene jeg har hørt, utbrøt Richard fra Washington.

– I dag har jeg vært med på historie. Det gir meg frysninger, så godt er det. Det er nesten religiøst, uttalte 42 år gamle Cyrus Shameer, som mente Obama allerede har forandret livet hans.

Tidligere på dagen hadde et folkehav vandret gjennom Washington. Hundretusenvis av mennesker hadde stått opp før daggry for å ta seg til ned området ved Capitol Hill for å ta del i den historiske begivenheten.

Det var en iskald, men strålende vinterdag med blå himmel, og folk sitret av forventning der de hilste på hverandre, omfavnet hverandre, tok bilder, pratet og lo.

Muslimske verden

To millioner mennesker var møtt fram for å se edsavleggelsen.To millioner mennesker var møtt fram for å se edsavleggelsen.

USAs nye president lovte tirsdag å gi forholdet til den muslimske verden en ny start. Samtidig advarte han ledere som forsøker å nøre opp under konflikt ved å legge skylden på Vesten for det som er galt i deres egne samfunn.

I talen lovet han et bredere internasjonalt engasjement, og han sa at verdens befolkning bør vite at USA er en venn av alle som søker en framtidig i fred og verdighet.

– Vi vil ikke be om unnskyldning for vår måte å leve på, heller ikke vil vi vakle i vårt forsvar, sa han og ga et klart signal til grupper som bruker terror.

– Til dem som forsøker å nå sine mål med terror og ved å slakte uskyldige, vi sier til dere nå: Dere kan ikke vare lenger enn oss, vi vil beseire dere, sa Obama.

USAs nye president la vekt på at landet er en nasjon av kristne, muslimer, jøder og hinduer og ikke-religiøse.

– Vi er formet av alle språk og kulturer. Og fordi vi selv har smakt den bitre smak av borgerkrig og raseskille, men kommet ut av vårt mørke kapittel sterkere og mer forent, kan vi ikke annet enn å tro at gamle hat en gang skal forsvinne, sa han.

Personvernpolicy