Politiet forventer ikke gjengkrig

IKKE EN GJENGKRIG: Eirik Jensen, leder for politiets gjengprosjekt i Oslo, tror ikke drapet på Young Guns- lederen på Haugerud mandag vil føre til  gjengkrig i hovedstaden. FOTO: Scanpix
IKKE EN GJENGKRIG: Eirik Jensen, leder for politiets gjengprosjekt i Oslo, tror ikke drapet på Young Guns- lederen på Haugerud mandag vil føre til  gjengkrig i hovedstaden. FOTO: Scanpix

<pDrapet på Haugerud i Oslo er neppe starten på en gjengkrig, mener politiet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har ingen indikasjoner på at drapet er en start på et gjengoppgjør. Slik vi ser det nå, er drapet en isolert hendelse som ikke bør føre til at noen gjenger tar av, sier leder for politiets gjengprosjekt i Oslo, Eirik Jensen.

– Vi følger den harde kjernen i gjengene tett, og de vet at de er under oppsikt. Jeg vil sterkt oppfordre dem til ikke å gjøre noe overilet, sier Jensen til NTB.

Ikke tilfeldig offer

Drapsdømte Stig Millehaugen (39) ble mandag kveld pågrepet og siktet for forsettlig drap på en 28 år gammel lederskikkelse i den kriminelle gjengen Young Guns på Haugerud i Oslo mandag kveld. 39-åringen nekter for å ha noe med drapet å gjøre.

Tirsdag ettermiddag var hans forsvarer, advokat Morten Furuholmen, på vei for å bistå sin klient i avhør.

– Han stiller seg fortsatt helt uforstående til siktelsen, sier forsvareren til NTB.

28-åringen som ble drept er norsk statsborger av pakistansk opprinnelse. Han var ikke et tilfeldig offer, mener politiet. Det var en forbindelse mellom offer og drapsmann, mener politioverbetjent Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt.

Åpen soning

Millehaugen ble pågrepet på et frigangshjem på Sandaker i Oslo mandag kveld. På frigangshjemmet var han i ferd med å avslutte soningen av en mangeårig dom for drap og ran, samt en dom for våpenbesittelse. Da drapet som han nå er siktet for skjedde, hadde han permisjon.

Politiet har tidligere omtalt Millehaugen som Norges farligste mann. Han var straffedømt 70 ganger da han ble drapsmann første gang 23 år gammel.

Natt til 11. desember 1992 drepte han en fengselsbetjent under flukt fra Sarpsborg kretsfengsel.

Justisdepartementet avventer nå en rapport fra Kriminalomsorgen om hvilke sikkerhetsvurderinger som er gjort når det gjelder sikkerhetsnivået Millehaugen har sonet på, opplyser kommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal til NTB.

– Høy terskel

– Terskelen for at tidligere drapsdømte skal få slippe ut på frigang, skal være høy. I mange tilfeller synes det som om frigangen begynner for tidlig og har for liten oppfølging. Om det er slik i dette tilfelle, er det for tidlig å si, men uansett bør Kriminalomsorgen gå gjennom saken for å se om noe kunne vært gjort annerledes, sier Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Jan Arild Ellingsen.

Lederen i Stortingets justiskomité, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), sier det vil være et alvorlig tilbakeslag dersom Haugerud-drapet fører til avvikling av åpen soning, også for dem som er dømt for alvorlige forbrytelser.

– Kriminalomsorgen rehabiliterer for dårlig og tilbakefallet blant de dømte er for høyt, men det er sjelden det begås nye drap, sier hun til NTB.

Alvorlig tilbakeslag

– Det er et alvorlig tilbakeslag for Kriminalomsorgen dersom den har gjort en vurdering som har gitt en som er dømt for drap tidligere så lempelige soningsvilkår at han begår et nytt drap, sier Høyres justispolitiske hovedtalsperson, Elisabeth Aspaker til NTB.

Hun viser til kriminalomsorgsmeldingen som er til behandling i Stortingets justiskomité, der det blant annet heter at man ikke skal sone under strengere regimer enn nødvendig. Aspaker mener det er viktig med en vurdering for å finne ut om den drapssiktede 39-åringen var skikket for åpen soning.

Personvernpolicy