Endelig én nasjon

Endelig én nasjon
Endelig én nasjon
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFolkemassene stimler inn til Washington og The Mall for å ta i mot USAs 44. president.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om

Innsettelsen av Barack Obama som president - fra norske og utenlandske nettsteder

Store folkemengder hadde begynt turen inn til sentrum av Washington DC allerede før morgengry tirsdag. Følelsen av glede ligger lett i lufta, sammen med håpet om slutt på raseproblemer og et veldig realistisk håp om en bedre stemning i politikken, til tross for de store utfordringene landet står overfor.

Titusener av mennesker, unge, gamle, svarte og hvite fra hele landet har stimlet inn til hovedstaden for å markere det som tegner til å bli en kveld i endringens navn.

Stort fokus på sikkerhet

Klokken 03 tirsdag morgen gjennomførte Secret Service sin siste store gjennomgang av området rundt National Mall. En knapp time senere begynte Metro-togene å gå, stappende fulle av skuelystne. Beltway var også fylt tidlig om morgenen med bilister som skal prøve å fange et glimt av den neste presidenten på hans innsettelsesdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Busser, Metro og veier var fulle av folk tidlig i morges. Foto: Scanpix.Busser, Metro og veier var fulle av folk tidlig i morges. Foto: Scanpix.

Representanter fra transportmynighetene advarte mot at all offentlig transport kom til å være fylt til kapasiteten, og man har blant annet forbudt sykler i sentrum av byen. De som har tenkt å se innsettelsen strevde fælt med å finne gater som ikke har blitt stengt av sikkerhetshensyn.

Feiret hele natten

Samtidig med duggfriske mennesker på vei inn til byen, var sentrum allerede fylt opp av alle som benyttet gårkvelden til å feire innsettelsen. Alle barer og puber i sentrum holdt åpent helt til klokken 04.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for minusgrader tidlig på morgenen var gatene snart fylt opp med ivrige folkemengder som ikke vil gå glipp av innsettelsen som starter klokken 12 lokal tid (18 norsk tid).

Folkemengdene har nådd sentrum av hovedstaden. Sperringene gjør manøvreringen litt vanskelig. Foto: Scanpix.Folkemengdene har nådd sentrum av hovedstaden. Sperringene gjør manøvreringen litt vanskelig. Foto: Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi sto opp klokken 03, men det er verdt det. Jeg tror dette blir en historisk dag. Vi vil bare være der for å feire, sier Mary Lloyd til AFP.

Andre, som Prat Pathak, håper Barack Obama får fikset økonomien, og dermed fikse det som er galt med USA.

Kald hovedstad

Langs Pennsylvania Avenue, der Obama kommer til å kjøre nedover med George W. Bush før innsettelsesseremonien, er det satt opp improviserte tribuner for pressen. Mange er allerede på plass for å følge kortesjen. I den bitende kalde vinden gjør pressefolkene det de kan for å holde varmen.

Militære, politi og Secret Service preger bybildet. Foto: Scanpix.Militære, politi og Secret Service preger bybildet. Foto: Scanpix.

Mange er opptatt av de tidligere raseproblemene USA har hatt i timene før Obama tar over embetet som president. Det at han er farget betyr for mange at man har tatt et stort steg videre for å komme seg vekk fra disse problemene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Husker de drepte

Elizabeth Brooks, afro-amerikaner og Washington-innbygger de siste 30 årene, ser opp mot den hvite kuppelen på Capitol-bygningen, over stedet der Obama vil ta eden som president.

Det er ventet mellom to og fire millioner mennesker til sentrum av Washington. Foto: Scanpix.Det er ventet mellom to og fire millioner mennesker til sentrum av Washington. Foto: Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg husker de fire små jentene som ble bombet i baptistkirken på 16th street i Alabama, sier hun, med tanke på angrepet mot den fargede kirken i Birmingham, Alabama i 1963.

- Vi har to små jenter som skal på besøk i Det hvite hus i deres sted, sier hun med tårer i øynene. Jentene er døtrene til Barack Obama, Malia og Sasha.

Renita King (46) har bedt sønnen Arthur (6) om å be en stille bønn for Obama. Hun og familien har flydd fra Houston, Texas for å være tilstede under innsettelsen.

- Moren min trodde aldri hun skulle få oppleve denne dagen. Jeg har kommet hit for å hedre alle gulvene hun har vasket for å oppdra meg og mine søsken, sier King.

- Jeg er her for henne og alle de gangene hun ble kalt for nigger, fortsetter King.

Dette er stedet der Barack Obama vil avlegge eden som gjør han til USAs 44. president. Foto: Scanpix.Dette er stedet der Barack Obama vil avlegge eden som gjør han til USAs 44. president. Foto: Scanpix.