- Hjelpearbeiderne slipper ikke inn

VIL INN: Gregory Bakken i Kirkens nødhjelp er frustrert over at det er så vanskelig å få inn hjelpearbeidere til Gaza. Foto: Andreas H. Lunde.
VIL INN: Gregory Bakken i Kirkens nødhjelp er frustrert over at det er så vanskelig å få inn hjelpearbeidere til Gaza. Foto: Andreas H. Lunde.

<pTil tross for våpenhvilen mellom Israel og Hamas, sliter hjelpearbeiderne med å komme seg inn i Gaza. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jerusalem (ABC Nyheter): Våpenhvilen har nå vart i to dager. Israelske styrker er fremdeles inne i deler av Gaza, men skal etter planen trekke seg ut.

Ifølge FN har 1300 palestinere mistet livet i konflikten. Blant dem er 400 barn.

Infrastrukturen er fullstendig knust, fremdeles hentes lik ut av ruinene. Dødstallene er derfor ventet å stige.

Tirsdag var FNs generalsekretær Ban Ki-Moon inne i Gaza, og han beskrev situasjonen der som ”hjerteskjærende”. Kirkens nødhjelp driver flere prosjekter i Gaza, gjennom lokale partnere.

Kommer hverken ut eller inn

- Det største behovet nå er medisiner og utstyr til klinikken og sykehusene. Vi prøver å få inn mat til 1300 personer i Gaza. Vi satser på mat, medisiner og vann. Det er et kjempestort problem med vann. Det har ikke vært mulig å få inn vann i bil tidligere. Det har vært vanskelig å få inn vann, sier Gregory Bakken, teamleder for Kirkens nødhjelp.


ABC Nyheter treffer ham på hovedkvarteret til FNs humanitære koordinator, OCHA, i Jerusalem.

Mens medisinsk personell har fått tilgang til Gaza, sliter andre hjelpearbeidere med å komme inn.

- Ingen har krysset grensa. Vår medarbeidere som bor i Gaza kommer ikke ut. Og vi kommer ikke inn. Vi er på en liste og håper på at i løpet av en dag eller to at vi kan komme inn for å gjøre vurderinger av situasjonen på bakken, sier Bakken.

Klinikk ble bombet

Han legger ikke skjul på at han er frustrert over situasjonen.

- Vi synes jo ikke at dette er bra. Vi skulle gjerne ha vært sammen med våre partnere i felt, sett på situasjonen og bidratt der, sier han. Bakken innser at mulighetene foreløpig er små for å få tilgang til de som har behov for hjelp.

- Vi står på en liste. Men det står 500 personer på den lista. Det kan være vanskelig. Det ser jeg. Vi driver en klinikk som ble truffet i et bomberangrep i forrige uke. Heldigvis ble ingen skadet, men vi skulle gjerne ha sett på klinikken, sier Bakke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus