- Hjelpearbeiderne slipper ikke inn

VIL INN: Gregory Bakken i Kirkens nødhjelp er frustrert over at det er så vanskelig å få inn hjelpearbeidere til Gaza. Foto: Andreas H. Lunde.
VIL INN: Gregory Bakken i Kirkens nødhjelp er frustrert over at det er så vanskelig å få inn hjelpearbeidere til Gaza. Foto: Andreas H. Lunde.

<pTil tross for våpenhvilen mellom Israel og Hamas, sliter hjelpearbeiderne med å komme seg inn i Gaza. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jerusalem (ABC Nyheter): Våpenhvilen har nå vart i to dager. Israelske styrker er fremdeles inne i deler av Gaza, men skal etter planen trekke seg ut.

Ifølge FN har 1300 palestinere mistet livet i konflikten. Blant dem er 400 barn.

Infrastrukturen er fullstendig knust, fremdeles hentes lik ut av ruinene. Dødstallene er derfor ventet å stige.

Tirsdag var FNs generalsekretær Ban Ki-Moon inne i Gaza, og han beskrev situasjonen der som ”hjerteskjærende”. Kirkens nødhjelp driver flere prosjekter i Gaza, gjennom lokale partnere.

Kommer hverken ut eller inn

- Det største behovet nå er medisiner og utstyr til klinikken og sykehusene. Vi prøver å få inn mat til 1300 personer i Gaza. Vi satser på mat, medisiner og vann. Det er et kjempestort problem med vann. Det har ikke vært mulig å få inn vann i bil tidligere. Det har vært vanskelig å få inn vann, sier Gregory Bakken, teamleder for Kirkens nødhjelp.


ABC Nyheter treffer ham på hovedkvarteret til FNs humanitære koordinator, OCHA, i Jerusalem.

Mens medisinsk personell har fått tilgang til Gaza, sliter andre hjelpearbeidere med å komme inn.

- Ingen har krysset grensa. Vår medarbeidere som bor i Gaza kommer ikke ut. Og vi kommer ikke inn. Vi er på en liste og håper på at i løpet av en dag eller to at vi kan komme inn for å gjøre vurderinger av situasjonen på bakken, sier Bakken.

Klinikk ble bombet

Han legger ikke skjul på at han er frustrert over situasjonen.

- Vi synes jo ikke at dette er bra. Vi skulle gjerne ha vært sammen med våre partnere i felt, sett på situasjonen og bidratt der, sier han. Bakken innser at mulighetene foreløpig er små for å få tilgang til de som har behov for hjelp.

- Vi står på en liste. Men det står 500 personer på den lista. Det kan være vanskelig. Det ser jeg. Vi driver en klinikk som ble truffet i et bomberangrep i forrige uke. Heldigvis ble ingen skadet, men vi skulle gjerne ha sett på klinikken, sier Bakke.

Personvernpolicy