Advarer mot alvorlig matmangel

RAMMES: Landbruket vil rammes av høyere temperaturer. Resultatet vil være matmangel, advarer amerikanske forskere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
RAMMES: Landbruket vil rammes av høyere temperaturer. Resultatet vil være matmangel, advarer amerikanske forskere. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pKlimaendringene vil føre til kraftig reduksjon i avlingene, advarer amerikanske forskere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stadig varmere klima kan føre til at en stor del av verdens befolkning rammes av alvorlig matmangel. Slik lyder konklusjonen i en fersk amerikansk studie som presenteres i siste nummer av tidsskriftet Science.

Den er utført av David Battisti ved University of Washington og Rosamond Naylor, som leder Program for Food Security and the Environment ved Stanford University, skriver Forskning.no.

Forskerne hevder at i tropene kan høyere temperaturer føre til en reduksjon i avkastningen av mais og ris med 20-40 prosent.

Det kan bety alvorlig matmangel for halvparten av jordens befolkning innen år 2100.

Ved blant annet å analysere data fra 23 klimamodeller, har forskerne kommet frem til at det er mer enn 90 prosent sannsynlig at gjennomsnittlige temperaturer i vekstperioden i tropene og subtropene, vil være høyere enn noen gang innen 2100.

Beregningene er gjort på bakgrunn av konsekvensene tidligere hetebølger har hatt på landbruket.

Selv om de først og fremst peker på konsekvensene dette vil ha for landbruket og befolkningen i tropene og subtropene, legger forskerne til at også landbruket i Europa vil bli rammet.

Personvernpolicy