- Ti ganger verre enn et jordskjelv

<div class="viewNews">En palestinsk gutt sparker fotball foran ødelagte bygninger i Jabalya nord på Gazastripen. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/SCANPIX</div>
En palestinsk gutt sparker fotball foran ødelagte bygninger i Jabalya nord på Gazastripen. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/SCANPIX

<pI Jabalya nord på Gazastripen er nesten alle hus, fabrikker og oliventrær jevnet med jorden. – Dette er ti ganger verre enn et jordskjelv, sier Ashraf Faraj. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jabalya var blant byene som først ble invadert av israelske styrker i løpet av den 22 dager lange offensiven på Gazastripen.

I bydelene Qirem og Abed Rabbo er det flere hundre meter mellom hvert hus som fremdeles står.

De israelske stridsvognene som søndag trakk seg ut av byen og flyktningleiren, er stasjonert ved grensen noen hundre meter østover.

Forsøkte å bli

52 år gamle Mohammed Hassan kjemper med å holde tårene tilbake. Hassan har mistet alt – huset sitt, varelageret og hotellet han bygde slik at kunder kunne overnatte.

– Hvorfor ødela de alt, lurer Hassan, som i nabolaget går under navnet abu Rami.

Abu Rami hadde 40 ansatte og hadde til og med en passerseddel, slik at han fikk slippe inn i Israel for å møte kunder der.

Da det israelske bombardementet begynte bestemte han seg for å bli værende ved lageret for å forsvare levebrødet sitt. Da bombingen gikk inn i sitt fjerde døgn orket han imidlertid ikke mer og flyktet.

Nå går noen av abu Ramis ansatte rundt i ruinene og samler rester av stekeolje, kaffe, te og ris.

Fortsetter under bildet

Knapt et hus står igjen i byen Jabalya. Fabrikker og olivenlunder er også jevnet med jorden. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/SCANPIXKnapt et hus står igjen i byen Jabalya. Fabrikker og olivenlunder er også jevnet med jorden. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/SCANPIX

Ødelegger oliventrær

Ifølge talsmann for Hamas-myndighetene på Gazastripen ble om lag 5.000 hus totalødelagt av den israelske bombingen, mens 20.000 boliger har fått omfattende skader.

Fabrikkene i det østlige Jabalya som produserte elektriske artikler, olivenolje og sement, er alle lagt i grus.

Også jordene er ødelagt. Om ikke av bomber, så av stridsvognenes larveføtter.

– Hver gang det er kamper skal israelerne på død og liv ødelegge oliventrærne. Jeg forstå det bare ikke, sier en eldre palestiner mens han tar ødeleggelsene i Jabalya i nærmere øyesyn.

Over 1.300 palestinere ble drept i løpet av den drøyt tre uker lange israelske offensiven mot Gazastripen.

13 israelere mistet livet, tre av dem sivile. (©NTB)

Personvernpolicy