Gassavtale i boks

Ukrainas statsminister Julia Timosjenko og Russlands statsminister Vladimir Putin undertegnet mandag en avtale som skal gjøre slutt på tvisten om gass som har ført til at millioner av mennesker må hutre seg gjennom vinterkalde dager og netter i Europa. FOTO: Scanpix
Ukrainas statsminister Julia Timosjenko og Russlands statsminister Vladimir Putin undertegnet mandag en avtale som skal gjøre slutt på tvisten om gass som har ført til at millioner av mennesker må hutre seg gjennom vinterkalde dager og netter i Europa. FOTO: Scanpix

<pRussland og Ukraina har undertegnet en avtale om nye leveranser av russisk naturgass til Ukraina og EU-området. Avtalen gjelder for ti år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under seremonien i Moskva mandag sa Russlands statsminister Vladimir Putin at han forventer at russisk gass vil bli ført i transitt gjennom Ukraina til Europa innen kort tid. Han sa også at det russiske gassmonopolet Gazprom har fått ordre om å gjenoppta gassforsyningene til Europa via Ukraina.

Ukrainas statsminister Julia Timosjenko lovet på det samme møtet at Ukraina vil gjøre sitt for at europeiske land kan motta russisk gass så snart som mulig.

– Vi vil gjenoppta transitt av gass til Europa så fort gassen kommer fram til det ukrainske gassystemet. Det vil ikke bli noen forsinkelser, sa Timosjenko.

Skepsis

Avtalen møtte før undertegningen skepsis på EU-hold.

– Vi er glade for at en avtale ser ut til å være på plass på det politiske plan. Men vi ønsker å være forsiktige fordi vi har opplevd for mange brutte avtaler og for mange løfter som ikke er blitt holdt, sa en talsmann for det tsjekkiske EU-formannskapet mandag.

Og den tsjekkiske industriministeren Martin Rinman sa at han bare var «litt optimistisk».

– Hvis leveransene nå likevel ikke gjenopptas, til tross for de sterke ordene fra Russlands og Ukrainas statsministre, vil EU-forbrukernes tillit bryte fullstendig sammen, framholdt han.

Krisen brøt ut i nyttårshelgen, da Russland stengte gassleveransene til Ukraina fordi russerne mente regjeringen i Kiev ikke hadde betalt regningene sine. En uke senere ble alle leveranser til EU-området stanset, og russerne anklaget ukrainerne for å stjele gass.

Tvil

Russiske aviser ytret mandag tvil om gasstriden nå virkelig er løst.

– Faren for en opptrapping av konflikten kan ikke utelukkes, skrev forretningsavisen Kommersant, mens konkurrenten Vedomostij mente at gasstriden er langsiktig og at det kan skje nye avbrudd i leveransene.

Kommersant viste til at Julia Timosjenkos politiske erkerival, den ukrainske presidenten Viktor Jusjtsjenko, ikke har godkjent den nye avtalen. Så lenge hans godkjennelse ikke foreligger, kan man ikke snakke om en løsning, skrev avisen.

Russlands president Dmitrij Medvedev sa i helgen at han håper Timosjenko har de nødvendige fullmakter til å undertegne en avtale. Saken må løses i løpet av de nærmeste dagene, framholdt Medvedev.

Personvernpolicy