- Nå må vi finne sammen
<pGaza-krigen har ført palestinerne i Gaza og Vestbredden nærmere hverandre, tror guvernør i Hebron, Hussein al-Araj.</p
HEBRON, VESTBREDDEN: Han tar oss i mot på kontoret i en travel gate i Vestbreddens største by. En væpnet palestinsk politimann eskorterer ABC Nyheters utsendte inn.
Over kontorpulten henger portretter av Yassir Arafat og den nåværende presidenten Mahmoud Abbas. Hussein al-Araj svarer direkte til president Abbas og er den mektigste mannen i Hebron. Nå har han et mål, nemlig at palestinerne igjen skal finne sammen.
Siden 2007 har Palestina vært splittet etter at valgvinnerne i Hamas kastet Fatah-partiet ut av Gaza. Israels ”Operation Cast Lead” har ført til mer enn 1200 drepte palestinere i Gaza.
Samling innen to uker
Al-Araj tror sympatien for Hamas har økt, men også mulighetene for palestinske samling.
- Hamas må innse at uten Vestbredden og uten øst-Jerusalem, kan vi ikke få en stat som vil anerkjennes.
- Jeg tror at Fatah og Hamas innen to uker vil begynne samtaler igjen. Det gjelder spesielt samarbeid om grensa i Rafah, sier Al-Araj.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEgypt og Israel har inngått en avtale om overvåkning av grensa mot Gaza, for å hindre våpensmugling til Hamas.
En del av avtalen er at selvstyremyndigheten tar ansvar for den palestinske sida av grensa.
Nå håper al-Araj at Hamas’ politiske leder i Gaza Ismail Haniyeh og president Mahmoud vil begynne å forhandle om en samling. Han tror fortsatt splittelse bare vil tjene deres felles motpart, Israel.
Israel vil splitte oss
- Jeg hørte Ismail Haniyeh si at han ønsker samtaler. Det samme har president Mahmoud Abbas uttalt. Nå håper jeg vi har lært at det israelerne ønsker er å splitte palestinerne på Gaza fra Vestbredden enda mer, sier Al-Araj.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHebron er formelt delt i to mellom Israel og Den palestinske selvstyremyndigheten (PA). Guvernøren har ingen innflytelse i den israelske delen, til tross for at det store flertallet av innbyggerne der er palestinere.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan får heller ikke vite om nye veisperringer eller områder der palestinerne ikke lenger kan ferdes.
Men Israel er ikke det eneste problemet for Fatah og Al-Araj. Hamas er sterke i byen, og frykten var stor for at organisasjonen ville bruke Gaza-krigen til å styrke sin posisjon i byen.
Nå er det forbudt å vise fram Hamas-flagg i den palestinske delen av byen.
- Er ikke ute etter Hamas
Som ABC Nyheter skrev fredag, kjemper Hamas mot både palestinske politi og Israel. For USA og EU, som begge anser Hamas som en terrororganisasjon, har det vært viktig å hindre Hamas i å etablere seg på Vestbredden.
Flere personer vi snakker med i Hebron mener Mahmoud Abbas tilhører fortida. I høst innledet selvstyremyndighetene en sikkerhetsplan for å slå ned på korrupsjon og kriminalitet. Men mange mener også at sikkerhetsoperasjonen var rettet mot Hamas.
- Nei, vi kan ikke arrestere Hamas’ støttespillere. Da må vi ta inn over 20 prosent av befolkningen. Vi tok de som hadde ulovlige biler, som ikke betalte skatt eller var kriminelle på andre måter. Det var ikke Hamas som var målet, sier al-Araj.