Ny EU-smell kan ramme Norge

Sier opp folk: Jaguar kutter 450 ansatte i Storbritannia. De er ikke alene om å gjøre det i EU. Foto: AFP/Scanpix
Sier opp folk: Jaguar kutter 450 ansatte i Storbritannia. De er ikke alene om å gjøre det i EU. Foto: AFP/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNye sjokktall for EU: Kommisjonen venter en økonomisk nedgang på 1,8 prosent i år. Det kan gi ny nedtur også i Norge, mener SSB.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brutto nasjonalprodukt i EU ventes å falle med 1,8 prosent i år som følge av den store finans- og økonomikrisa verden over.

Dermed vil 3,5 millioner arbeidsplasser falle bort og arbeidsløsheten vokse til 8,75 prosent i EUs 27 medlemsland.

Joaquin Almunia varsler bratt nedtur i EU. Foto: AFP/ScanpixJoaquin Almunia varsler bratt nedtur i EU. Foto: AFP/Scanpix

Det gjorde EU-kommissær med ansvar for økonomiske og pengepolitiske forhold, Joaquin Almunia, klart på en pressekonferanse mandag formiddag. Inntil nylig regnet han med at det ville bli en positiv, men liten vekst på 0,2 prosent i 2009.

Jaguar kjører ikke alene nedover

Bilkonsernet Jaguar Land Rover er dermed ikke alene når de nylig varslet kutt på 450 arbeidsplasser i Storbritannia. Liknende meldinger strømmer på overalt.

Og verst blir det i eurosonen.

I de landene som har gitt fra seg pengepolitikken til Den europeiske sentralbanken og gått over til fellesvalutaen euro, vil brutto nasjonalprodukt falle med 1,9 prosent. Og arbeidsløsheten blir 9,25 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene skal bli verre i 2010, varsler den nye rapporten.

SSB: Vil påvirke Norge

Statistisk sentralbyrås (SSB) forskningsleder for makroøkonomi, Roger Bjørnstad, slår fast at de nye tallene fra EU vil føre til dårligere økonomisk utvikling også i Norge - hvis de er riktige.

4. desember la byrået fram anslag som tilsa en vekst på 0,2 prosent i norsk økonomi i 2009. SSB venter en arbeidsløshet på 3,7 prosent i 2009, under halvparten av nivået i EU. Oppdaterte norske tall kommer 19. februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da vil vi legge fram nye prognoser, varsler Bjørnstad.

Finansdepartementet opplyser at nye anslag for norsk økonomi blir lagt fram av regjeringen i den nye krisepakka 26. januar.

- Vi har egne anslag for internasjonal økonomi. Når EU-kommisjonen nå endrer sine anslag, er det ikke noen automatikk at vi gjør det. Men deres anslag er lagt fram seinere, og dermed sitter de på oppdaterte data, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Var mer pessimistisk enn EU

- De analysene vi gjorde i forkant av 4. desember, innebar mer pessimisme i forhold til utviklingen i Europa, enn det EU-kommisjonen gjorde på den tida. Men det Kommisjonen nå legger fram, er langt svakere utvikling enn også vi trodde i desember, forteller forskningslederen, og slår fast:

- Hvis vi hadde lagt til grunn en slik utvikling i EU, måtte vi isolert sett ha nedjustert våre prognoser også for Norge.

- Dette er en betydelig nedjustering av veksten i Europa. Det er ingen tvil om at dette et klart negativt bidrag til norsk økonomi, sier han.

Island ser euro som løsning

Et poeng å ta med seg etter EUs nye prognoser, er at det kriserammede Island i disse dager diskuterer å gå inn i EU som løsning på sine dyptgående problemer.

Islendingene vil i så fall søke nødhavn i økonomisk område som selv vurderer sin arbeidsløshet til å bli langt høyere enn islendingene gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Islands statistiske sentralbyrå lå arbeidsløsheten der i landet på 4,0 prosent i fjerde kvartal 2008. Ifølge EUs siste tall var dobbelt så mange, 7,5 prosent, uten jobb der i fjor. EU venter at dette skal stige til 10,2 prosent i 2010.

Det islandske finansdepartementets siste prognoser (fra oktober 2008), spår en nedgang i økonomien på 1,6 prosent i år, men bare 2,7 prosent arbeidsløshet - voksende til 3,8 prosent i 2010.

Islendingene tror altså at arbeidsløsheten i EU blir 2,5 ganger så høy som i Island.

Lyst til å lese EUs nye framtidsberegningene på dansk? Se her.

Og her er Statistisk sentralbyrås prognoser for konjunkturene i Norge og utlandet.

Dette tror den islandske regjeringen om utviklingen i Island.