- En sjeldenhet at staten påberoper seg foreldelse

En Twin Otter av samme typen som styrtet, samt vrakrestene. Foto: Scanpix
En Twin Otter av samme typen som styrtet, samt vrakrestene. Foto: Scanpix

<pSaksøkeres advokat er overrasket over at staten hevder at Grytøya-saken er foreldet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Man skulle tro at Forsvarsdepartementet ville møte dette med åpenhet. Påberoping foreldelse er en sjeldenhet fra statlig hold, og det ble fremmet for første gang etter tre års kommunikasjon mellom partene, sa høyesterettsadvokat Arne Meltvedt under innledningen i Grytøya-saken.

Les også: Grytøy-saken kan være foreldet

Han representerer tolv av de etterlatte etter passasjerne i flyulykken som krevde 17 menneskeliv 11. juli 1972. Granskningen viste at piloten var kraftig beruset.

De etterlatte hevder at staten har et erstatningsansvar, men før man skal ta stilling til det, skal Trondenes tingrett avgjøre om saken er foreldet. Foreldelsessaken avgjøres tirsdag.

Les også: Hemmelig tilbud etter flyulykke

høyesterettsadvokat Arne Meltvedt. Per Tore Kristensen (t.v.) mistet kone og to barn i ulykken. Foto: Stein O. Korneliusen.høyesterettsadvokat Arne Meltvedt. Per Tore Kristensen (t.v.) mistet kone og to barn i ulykken. Foto: Stein O. Korneliusen.

Staten hevder at de etterlatte allerede i 1972 hadde kunnskap nok til å gå til sak mot staten. Dette bestrides av Meltvedt, som viser til at havarirapporten ble frigitt først i 2005 – 33 år etter ulykken.

- Først i 2005 fikk de etterlatte kunnskap om fartøysjefens mangeårige alkoholproblemer. De foretok ingen tiltak, men lot ham fortsette å fly, sa Meltvedt.

- Det ble ikke gjort noe som helst i å hindre majoren i å fly. Den eneste begrensning som piloten hadde satt selv, var at han ikke ville fly på mandager på grunn av bakrus.

Ulykken kom til å snu opp ned på livene til mange mennesker, sa Meldtvedt i innledningen. Mange mistet far, ektefelle og barn.

Meltvedt hevder at forsvarsledelsen har sviktet over lang tid siden de ikke stoppet majoren fra å fly.

Les også: Krever erstatning etter flyulykke - får ikke svar

Regjeringsadvokat Thomas Naalsund representerer Forsvarsdepartementet.

ABC Nyheter følger saken.

Personvernpolicy