Åpen for alle - alltid

Frykter fri flyt av pasientjournaler

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDatatilsynet advarer sterkt mot et nytt forslag som skal gjøre det lettere for sykehus og leger å utveksle pasientjournaler.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helse- og omsorgsdepartementet går inn for at alle sykehus og leger over hele landet skal ha elektronisk tilgang til journaler uten å innhente tillatelse på forhånd. Målet er å sikre best mulig behandling.

Datatilsynet mener forslaget i praksis kan bety fri flyt av sensitive pasientopplysninger, om alt fra abort til psykiatri.

– Vi ser at helseforetakene allerede i dag ikke klarer å holde orden på personopplysningene internt i foretaket, og når de da skal åpne slusene slik at pasientjournaler skal være tilgjengelige mellom ulike helseforetak og virksomheter, så kan konsekvensene i praksis bety fri flyt av pasientopplysninger sier seniorrådgiver Cecilie Rønnevik i Datatilsynet til NRK.

Datatilsynet ønsker mer moderate løsninger, for eksempel at den enkelte pasient på forhånd skal gi sin tillatelse til at pasientjournaler blir fritt tilgjengelig. Datatilsynet frykter også at pasienter ender opp med å være mer forsiktige med hva de sier til legen, hvis de engster seg over at opplysninger blir spredt. (©NTB)