Hamas-leder erklærer seier over Israel

Demonstrasjoner mot de israelske angrepen ved en idrettsarena i Jordan 2. januar. På banneret er det bilde av Hamas-leder Ismail Haniyeh. Foto: Scanpix/Reuters.
Demonstrasjoner mot de israelske angrepen ved en idrettsarena i Jordan 2. januar. På banneret er det bilde av Hamas-leder Ismail Haniyeh. Foto: Scanpix/Reuters.

<pHamas-leder Ismail Haniyeh betegner den tre uker lange krigen på Gazastripen som en «stor seier» for den palestinske motstanden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om utviklingen på Gazastripen søndag
* Hamas og andre militante grupper på Gazastripen stanser sine angrep med øyeblikkelig virkning.
* Israel iverksetter ensidig våpenhvile.
* Det blir skutt minst 14 raketter mot Sør-Israel fra Gazastripen, og Israel besvarer angrepene.
* Minst 1.300 palestinere, blant dem 410 barn, er drept og 5.300 såret i løpet av krigen, ifølge det Hamas-drevne helsedepartementet på Gazastripen.
* 13 israelere, blant dem ti soldater, er drept siden Israel innledet sin offensiv 27. desember.
* Arabiske og vestlige ledere jobber for å konsolidere våpenhvilen på sitt toppmøte i Egypt.
* USAs neste president Barack Obama hilser våpenhvilen velkommen.
(Kilde: Reuters)

(©NTB)

I en tale som ble kringkastet søndag kveld, sa Haniyeh at Israel ikke hadde lyktes i å oppnå sine mål.

– Krigen var en stor seier for palestinerne, sa Haniyeh, men la til at Hamas’ beslutning om å erklære våpenhvile søndag var «klok og ansvarlig».

Ut «så raskt som mulig»

Israels statsminister Ehud Olmert sier at han vil ha de israelske styrkene ut av Gazastripen «så raskt som mulig».

– Vi er ikke interessert i å bli på Gazastripen, vil ønsker å komme oss ut så raskt som mulig, sa Olmert til europeiske ledere som ankom Jerusalem etter å ha deltatt på Gaza-toppmøtet i Egypt tidligere søndag.

Israel vil imidlertid ikke si noe om når en full tilbaketrekking vil være gjennomført.

Rakettangrep

Den israelske tilbaketrekkingen fra Gazastripen startet søndag ettermiddag, opplyste en kilde i den israelske hæren. Ifølge øyenvitner begynte israelske bakkestyrker å trekke seg vekk fra viktige stillinger i og rundt Gaza by, mens israelsk fjernsyn viste bilder av soldater som kom over grensa. Mange av dem bar på israelske flagg og viste seierstegnet.

Israel erklærte sent lørdag kveld en ensidig våpenhvile etter 22 dagers krigføring mot Gazastripen. Søndag fulgte Hamas opp med en erklæring om en ukelang våpenhvile og ga Israel én uke på å trekke seg ut.

Selv om Israel iverksatte sin ensidige våpenhvile natt til søndag, besvarte landet få timer etter rakettangrep fra Gazastripen. Også senere samme dag ble det skutt raketter mot Sør-Israel.

1300 drept

Krigen har krevd over 1.300 palestinske liv, blant dem 700 sivile, ifølge det Hamas-drevne helsedepartementet i Gaza. 13 israelere ble drept, blant dem tre sivile.

Israel gikk til krig for å stanse våpensmugling til Gaza og utradere Hamas’ evne til å skyte raketter mot Sør-Israel. De siste åtte årene har slike angrep kostet 18 israelere livet, ifølge Reuters.


Offensiven ble stanset etter at Israel og USA inngikk en avtale om å hindre våpensmugling til Hamas. Kontroll med Gazas grenser er et sentralt israelsk krav.

Personvernpolicy