Washington klar for Obama-fest

USAs neste president Barack Obama (t.v.) sammen med visepresident Joe Biden ved den ukjente soldats grav på gravlunden i Arlington i delstaten Virginia søndag. Om to dager innsettes Obama som landets 44. president. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX.
USAs neste president Barack Obama (t.v.) sammen med visepresident Joe Biden ved den ukjente soldats grav på gravlunden i Arlington i delstaten Virginia søndag. Om to dager innsettes Obama som landets 44. president. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX.

<pTo millioner mennesker er ventet å trosse kulden og møte opp for å se den historiske innsettelsen av Barack Obama foran kongressbygningen på Capitol Hill.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tre dager lange innsettelsesfeiringen av USAs nye president ble sparket i gang søndag ettermiddag i Washington DC med kjempekonserten «We Are One» ved Lincoln Memorial.

Hundretusenvis av mennesker møtte opp for å høre artister som Bono, Bruce Springsteen, John Legend og for å se Barack og Michelle Obama.

– Jeg er kommet hit for å oppleve alle menneskene og den fantastiske stemningen, sier Michael (34), som bærer et stort amerikansk flagg over skuldrene.

– Jeg tror dette blir en kveld med mye patriotisme og god musikk. Jeg er veldig spent på tida som ligger foran oss, hva den vil bringe for dette landet, sier han til NTB.

Brad McConnel (46), som jobber i Senatet, har tatt med seg sin ett år gamle sønn til konserten i håp om at han vil ha et svakt minne av begivenheten.

– Jeg har kjent Obama i lang tid. Det er utrolig at han er kommet helt hit. Men jeg skjønte første gang jeg traff ham at han er forskjellig fra andre politikere, sier han idet Bruce Springsteen åpner konserten.

Sterke følelser

For svært mange svarte i USA er Barack Obamas valgseier også en seier for dem selv.

– Det er vanskelig å beskrive det. Men jeg tror jeg under innsettelsen vil ha enda sterkere følelser enn hva slektninger av meg som var vitne til Martin Luther Kings’ «I have a dream»-tale, hadde, sier 51 år gamle Michael til NTB.

Vi møter ham utenfor Bens Chili Bowl i Shaw-området nordvest i Washington. Kafeen, som har vært der siden 1958, er en institusjon i Washington. Men noe av årsaken til den 30 meter lange køen på gata er nok at Barack Obama stoppet innom forrige helg.

– Innsettelsen av Obama kommer til å bli ekstremt viktig. Den representerer samhold mellom folk av alle raser. Dersom vi stiller oss bak Obama og hans visjon, vil det ta USA i den retningen landet trenger, sier 51-åringen.

– Selv om foreldre også tidligere har fortalt sine barn at de kan bli hva enn de setter seg fore, så har det alltid vært et glasstak der. Men etter at Obama er tatt i ed, så er glasstaket knust, sier Michael, som har tatt turen til hovedstaden fra hjembyen Durham i North Carolina.

To millioner mennesker

Michael er en av hundretusener som har kommer utenbys fra for å være til stede på arrangementene i forbindelse med innsettelsen.

De ansvarlige for innsettelsesarrangementet anslår at opp til to millioner mennesker vil være til stede når Barack Obama blir tatt i ed som USAs første afroamerikanske president.

Sikkerhetsopplegget er svært strengt, og folk kommer til å måtte gå og stå timevis i kø i det kalde været. Ifølge værmeldingene skal det bli rundt 1 minusgrad i Washington tirsdag.

35 år gamle Jade, som vi treffer på gata bortenfor legendariske Bens Chili Bowl, er en av dem som skal trosse kulda og møte opp foran Kongressen.

– Fremskritt

– Å se Obama bli tatt i ed kommer til å bli et fantastisk øyeblikk for alle. Innsettelsen av vår første svarte president er virkelig et vitnesbyrd over fremskrittet i USA, sier Jade, som bor i nabolaget.

Bydelen Shaw er et historisk viktig afroamerikansk område av Washington. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var det sentrum for afroamerikansk kulturliv i USA, før Harlem tok over.

– Svært mange svarte trodde de aldri skulle få oppleve dette. Rasisme eksisterer dessverre fortsatt på forskjellige nivåer i det amerikanske samfunnet, sier 35-åringen, som selv er svart, til NTB.

Personvernpolicy