SV vil ha forbrukerboikott av Israel

<pSVs landsstyre går inn for forbrukerboikott av israelske varer, men passer seg vel for å pålegge partiets statsråder å jobbe for dette i regjering.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsstyret vedtok søndag en krass og sterkt Israel-kritisk uttalelse, men skiller klart mellom hva partiet som sådan skal jobbe for, og hvilke saker SV skal søke å påvirke innenfor regjeringssamarbeidet.

Som medlem av regjeringen vil SV at det skal undersøkes om Israel begikk krigsforbrytelser under krigføringen i Gaza. Innenfor regjeringen vil SV også forsøke å få de andre med seg i stans av all våpenhandel med Israel, samt alle militære komponenter som kan brukes til våpenproduksjon.

Våpenhandel

Partiet vil dessuten at Norge skal kreve såkalt sluttbrukererklæring for våpen som eksporteres til NATO-land. Dette er gjentatte ganger avvist av Arbeiderpartiet som mener at oppgaven er umulig å gjennomføre i praksis og at Norge må stole på alliertes forsikringer.

SV vil arbeide for at regjeringen skal trekke ut pensjonsfondets investeringer i israelske selskaper, samt selge det Norge sitter med av israelske statsobligasjoner.

Som selvstendig parti, uten å ta standpunktet inn i regjeringen, vil SV reise forslag i kommunestyrer og fylkesting om at det offentlige ikke skal benytte leverandører som «støtter og profitterer på bistand til den folkerettsstridige okkupasjonen».

Folkeretten

Landsstyret fordømmer det de ser som Israels brudd på folkeretten.

– Gjennom mange år har Israel fratatt palestinerne retten til et verdig liv. I et apartheidsystem som verden knapt har sett maken til, ydmykes, trakasseres og trues det palestinske folket, heter det i uttalelsen.


SV krever at grensene mot Gaza umiddelbart åpnes for varer, forsyninger og nødhjelp.

Personvernpolicy