– Mot gassavtale mellom Russland og Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStatsministrene fra Russland og Ukraina vil personlig overvære undertegnelsen av en gassavtale i Moskva mandag, ifølge en russisk regjeringskilde.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministrene fra Russland og Ukraina vil personlig overvære undertegnelsen av en gassavtale i Moskva mandag, ifølge en russisk regjeringskilde. Men EU stiller seg tvilende til avtalen.

En slik avtale vil igjen åpne for leveranser av russisk gass til Europa gjennom Ukraina.

– Det er ventet at dokumentene vil være klare for underskriving mandag, og at de vil bli signert med statsministrene fra Russland og Ukraina – Vladimir Putin og Julia Timosjenko – til stede, sa kilden til nyhetsbyrået Interfax søndag.

Putin og Timosjenko kunngjorde søndag morgen at de hadde kommet fram til et utkast til en avtale for å få slutt på stansen i gasstilførselen til Europa. De to lederne sa at deres respektive gasselskaper – Gazprom og Naftogaz – ville arbeide videre med detaljene i avtalen søndag.

Skepsis i EU

Industriministeren i Tsjekkia, som har formannskapet i EU dette halvåret, stiller seg imidlertid tvilende til om dette betyr en slutt på gasskrisen, som har ført til kuldesjokk for millioner av europeere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bra om det blir en politisk løsning, men vi er forsiktige fordi det har vært for mange brutte løfter og avtaler, sier Martin Riman.

– Det eneste som teller for oss, er en reell oppstart av gasstilførselen, sier han.

USA oppfordret søndag Russland til å starte opp igjen gassleveransene øyeblikkelig.

Årets bitre konflikt har skadet Russlands omdømme som en pålitelig energileverandør, og Ukrainas ry som et stabilt transittland for gassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjeld

Ifølge avtalen som nå skal være klar, skal Ukraina betale europeisk markedspris for sin gass. Ukraina får imidlertid en rabatt på 20 prosent i 2009 dersom landet godtar en preferansepris på oljetransitten gjennom landet.

Ifølge den gamle avtalen betalte Ukraina 179,50 dollar for 1.000 kubikkmeter gass fra Russland, noe som var betydelig lavere enn prisene på opptil 450 dollar som europeiske kunder måtte betale for gassen.

Det er foreløpig uklart hva partene er blitt enige om når det gjelder gjelda på 614 millioner dollar som Russland sier at Ukraina har til dem, og som var et sentralt punkt i den siste striden som startet 1. januar.