Åpen for alle - alltid

Hamas godtar våpenhvile

Hamas godtar våpenhvile
Hamas godtar våpenhvile
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGir Israel en uke på å trekke seg ut av Gazastripen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hamas og andre militante grupper på Gazastripen går med på en umiddelbar våpenhvile, og de gir Israel en uke på å trekke seg ut av området.

Det bekrefter nestleder i Hamas, Mussa Abu Marzuq, fra sitt eksil i Syrias hovedstad Damaskus.

– Hamas og andre grupper kunngjør en våpenhvile som trer i kraft umiddelbart. Israel får en uke på seg til å trekke seg ut, sier det høytstående Hamas-medlemmet Ayman Taha.

Han er en av flere palestinske representanter som er i Kairo der de deltar i de egyptiskledede forhandlingene om våpenhvile.

Hamas krever også at Israel åpner alle grenseoverganger mellom Gazastripen og Israel slik at mat og andre varer kan komme inn til et trengende palestinsk folk.

Israel iverksatte sin ensidige våpenhvile natt til søndag, men besvarte et rakettangrep fra Gazastripen søndag morgen. Det kom også til flere skuddvekslinger mellom israelske soldater og palestinske grupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen tidsplan

Israel sa tidligere søndag at landet ikke ville oppgi noen tidsplan for tilbaketrekning fra Gazastripen før Hamas og andre militante grupper gikk med på våpenhvile.

Kunngjøringen fra Hamas, Islamsk hellig krig og andre militante palestinske grupper kom samtidig som europeiske og arabiske ledere samlet seg til toppmøte i Sharm-el-Sheik for å diskutere situasjonen i Gaza og gi sin støtte til fredsforhandlingene.

Palestinernes president Mahmoud Abbas gjentar samtidig kravet om at en internasjonal fredsbevarende styrke må utplasseres på Gazastripen «for å beskytte det palestinske folket».

Obama raskt ute

USAs påtroppende president Barack Obama var raskt ute med å hilse våpenhvilen på Gazastripen velkommen.

– Obama vil gjøre det han kan for å hjelpe israelerne og palestinerne med å få til en fredelig løsning på Gazastripen, sier Obamas talskvinne, Brooke Anderson.

Hun legger til at den påtroppende presidenten vil uttale seg mer om situasjonen i Midtøsten etter presidentinnsettelsen førstkommende tirsdag.