Åpen for alle - alltid

I skuddlinja for fred

I skuddlinja for fred
I skuddlinja for fred
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDa israelske soldater skjøt tåregass og gummikuler mot demonstrantene på Hebron, stilte danske Ida (24) seg midt i skuddlinja.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

HEBRON, VESTBREDDEN (ABC Nyheter): Fredag ble en 16 år gammel gutt skutt og drept under en demonstrasjon mot krigføringen på Gaza. Gutten deltok i en demonstrasjon arrangert av Hamas, straks etter fredagsbønnen.

Episoden oppildnet demonstrantene som fortsatte steinkastingen utover ettermiddagen. ABC Nyheter fulgte gatekampene, på trygg avstand fra soldatenes gummikuler og steinkastingen.

Foran alle demonstrantene sto Ida rolig mens steiner og tåregassgranater fløy gjennom lufta.

- Jeg deltar på alt

Lørdag treffer vi henne inne i leiligheten der International Solidarity Movement (ISM) holder til i den israelske delen av Hebron.

- Jeg går på alle demonstrasjoner som er her i byen. Er det noen som demonstrerer, stiller jeg, sier hun til ABC Nyheter.

Gaza-krigen har ført til kraftig sinne blant palestinerne og internasjonale aktivister i Hebron. Vestbredden er styrt av Fatah-partiet, men Hamas har mange tilhengere i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det førte til frykt for store sammenstøt mellom Hamas-tilhengere, Fatah og israelske soldater.

Tre uker etter den israelske ”Operation Cast Lead” begynte, ser det imidlertid ut for at Vestbredden har sluppet unna de tyngste sammenstøtene.

- Nøytral støtte

De internasjonale aktivistene fortsetter kampen, uansett om våpenhvilen holder eller ikke. I leiligheten til ISM treffer vi aktivister fra USA, Danmark, Frankrike og Østerrike.

Med sine utenlandske pass kan de ta seg inn i Israel gjennom den israelske muren som omringer Vestbredden, og fly fra hovedstaden Tel Aviv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinerne kan ikke ta seg over grensa uten spesiell tillatelse. Men på grunn av jobben ISM gjør, risikerer aktivistene å bli nektet innreise til Israel.

Derfor ønsker de heller ikke at å stå fram med fullt navn. Aktivistene ser imidlertid ikke på seg selv som partiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg støtter palestinerne. Det mener jeg er å være nøytral, sier Ida.

Observerer

Hun sier hun deltok på demonstrasjonen fredag for å dempe gemyttene og redusere faren for vold.

- Det jeg gjør er ikke modig. Jeg går på demonstrasjonene for å observere ta bilder og være tilstede. Vi ønsker å hindre videre eskalering. Når vi er til stede er det mindre sjanse for at soldatene skyter, sier Ida.

Som de andre aktivistene har Ida lært seg forskjell på lyden av skarpe skudd, gummikuler og tåregassgranater.

Selv fikk hun en gummikule i foten og et sår etter en tåregassgranatar på armen.

Foruten å delta på demonstrasjoner, følger aktivistene palestinske barn på skolen. De drar også med palestinere inn på politistasjonen for å melde fra om overgrep mot palestinerne.

Skutt i hodet

For amerikanske David holdt det på å gå helt galt, da han ble skutt i hode av gummikuler med stålkjerne i februar. Nå er hans store visjon å få hjemlandet USA til å åpne øynene for palestinernes sak på Vestbredden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikaner i Hebron: David vil få USA til åpne øynene for palestinernes sak på Vestbredden.En amerikaner i Hebron: David vil få USA til åpne øynene for palestinernes sak på Vestbredden.

- Folk er dårlige informerte om hva som skjer her. De ser på palestinerne som terrorister og tror Israel bare forsvarer seg, sier David.

De siste åra har han jobbet som yoga-lærer i San Francisco, der han også fikk kjennskap til Palestina-konflikten. Han håper nå på at Barack Obama vil være krassere i sin kritikk av Israel.

Men samtidig innrømmer han at det trolig ikke vil skje.

- Obama har gitt løfter under valgkampen som går langt i å møte Israels ønsker. Derfor fikk han ikke min støtte, sier David.