- Våre mål er nådd

Røyk stiger opp etter israelske rakettangrep øst i Gaza by. Foto: Scanpix/EPA.
Røyk stiger opp etter israelske rakettangrep øst i Gaza by. Foto: Scanpix/EPA.

<pDet israelske sikkerhetsrådet gikk lørdag kveld inn for en unilateral våpenhvile.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Målene vi har satt for operasjonen er fullstendig oppnådd. Hamas er gitt et alvorlig slag, både militært og i forhold til sin infrastruktur, sa Olmert.

Det israelske sikkerhetsrådet godkjente lørdag kveld en unilateral våpenhvileavtale, men våpenstillstand fra klokken 02 søndag.

Olmet sa under pressekonferansen at israelske soldater vil bli stående på Gazastripen, og at de israelske soldatene vil svare på eventuelle angrep.

Fortsatte angrep lørdag

Israelske styrker fortsatte lørdag angrepene fra bakke, luft og sjø.

Olmerts erklæring vil tillate Israel å avslutte sin store offensiv uten å gå inn i en avtale med den islamistiske Hamas-bevegelsen, som har regjert på Gazastripen siden juni 2007 og har viet seg til ødeleggelse av den jødiske staten.

Tross tre uker med harde kamper, der mer enn 1200 palestinere har blitt drept, har Hamas lovet å fortsette kampene til Israel trekker alle styrker fra det krigsherjede området og gjenåpner grenseovergangene til Gaza.

FN-skole rammet

En israelsk soldat såret under kamper på Gazastripen ankommer Soroka-sykehuset i byen Beersheba lørdag. Foto: Scanpix/AP.En israelsk soldat såret under kamper på Gazastripen ankommer Soroka-sykehuset i byen Beersheba lørdag. Foto: Scanpix/AP.

Israelske krigsskip og stridsvogner fortsatte å beskyte den tett befolkede Gazastripen med granater lørdag. Nord på stripen, i Beit Lahyia, tok en FN-skole fyr etter et bombeangrep.

To barn på fem og sju år ble drept, og ytterligere et dusin mennesker ble såret i angrepet. Brennende kull regnet over skolen der omkring 1600 personer hadde søkt tilflukt, og deler av bygningen tok fyr.

Tilstanden til barnas mor var kritisk lørdag, etter at hun fikk beina sprengt vekk i eksplosjonen, ifølge FN-personell og redningsarbeidere på Gazastripen.

Menneskerettighetsgrupper har anklaget Israel for å bruke hvitt fosfor i sivile områder. Stoffet brukes til å lage røykskjermer på åpne slagmarker. Israel sier alle landets våpen er lovlige ifølge internasjonal lovgivning.

FN-sjefen Ban Ki-moon kalte lørdag angrepet mot skolen «sjokkerende», og understreket at det var tredje gang en FN-skole har blitt rammet av israelske styrker. Gazas viktigste FN-lager for mat ble også rammet av en granat fra en israelsk stridsvogn.

- Israelske ledere forsikret meg under mitt besøk i Israel for to dager siden om at FNs bygninger ville bli respektert. Jeg krever en grundig etterforskning, sier Ban til reportere i Beirut.

En israelsk militærtalsmann sier alle hendelser der sivile mål har blitt rammet granskes, men at de første rapportene tyder på at styrkene hadde blitt beskutt fra hvert av stedene.

1205 drept

Palestinske Fawzia Saleh på likhuset i Beit Lahia etter et israelsk luftangrep nord på Gazastripen 17. januar 2009. Foto: ScanpiPalestinske Fawzia Saleh på likhuset i Beit Lahia etter et israelsk luftangrep nord på Gazastripen 17. januar 2009. Foto: Scanpi

Minst 1205 palestinere, blant dem 410 barn, har blitt drept siden Israels dødeligste angrep mot territoriet noen gang tok til 27. desember, ifølge medisinsk personell i Gaza. Ifølge de samme kildene er i tillegg 5300 mennesker såret.

Blant de drepte er også 108 kvinner, 113 eldre, 14 ambulansefolk og fire journalister, ifølge lederen for redningstjenesten på Gaza, Muawiya Hassanein.

Israels forsvarsminister Ehud Barak sier Israel er i ferd med å nå sitt mål om å stanse palestinsk rakettbeskytning av det sørlige Israel, og stanse smuglingen av våpen inn til det Hamas-kontrollerte området fra Egypt.

Han advarte likevel om at «forsvaret må fortsette sine operasjoner og gjøre seg klare for enhver utvikling.»

Hamas var lørdag fremdeles trassige, tross den omtalte våpenhvilen.

- Denne unilaterale våpenhvilen innebærer ikke en tilbaketrekking av den israelske hæren, sier bevegelsens representant i Libanon, Osama Hemdan, til AFP.

- Så lenge det står israelske styrker i Gaza vil motstanden og konfrontasjonene fortsette.

Egypts president Hosni Mubarak, som har forsøkt å få i stand en bilateral våpenhvile mellom Hamas og Israel, sier også at soldatene umiddelbart må forlate Gaza.

Både amerikanske og egyptiske myndigheter har lovet Israel å bidra til å stanse smuglingen av våpen inn i Gaza. Også Storbritannia, Frankrike og Tyskland sier deres land vil bidra til å stanse smuglingen.

Egypt

Israelske stridsvogner nærmer seg grensen etter å ha krysset fra Israel og inn mot de nordlige delene av Gazastripen. ScanpixIsraelske stridsvogner nærmer seg grensen etter å ha krysset fra Israel og inn mot de nordlige delene av Gazastripen. Scanpix

Men Egypt har ikke gitt noen opplysninger om hvilke forsikringer landet har gitt Israel. Lørdag uttalte Egypts president Hosni Mubarak at han aldri vil tillate internasjonale observatører på egyptisk jord.

- Egypt jobber med å sikre sin grense mot Israel og Gazastripen, og vil aldri akseptere utenlandske observatører på sitt territorium, sa han i en fjernsynstale.

Egypt har invitert flere internasjonale ledere, blant disse FNs generalsekretær Ban Ki-moon, til et toppmøte om Gazakrisen lørdag. Ban leder møtet sammen med Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Den franske lederen vil siden fly til Jerusalem for å møte Olmert.

Militante på Gaza avfyrte lørdag 23 raketter og granater, deriblant sju raketter med lengre rekkevidde, inn i Israel. Ingen mennesker kom til skade.

Siden operasjonen begynte ahr ti israelske soldater og tre sivile blitt drept i kamphandlinger eller rakettangrep. Hæren sier mer enn 700 raketter og granater har blitt avfyrt mot Israel i samme periode.

Personvernpolicy