FN ber Tamiltigrene la sivile unnslippe krigen

<pLTTE-geriljaen på Sri Lanka må tillate at titusener av sivile som er fanget i de krigsherjede områdene, får komme seg unna, krever FN.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om krigen på Sri Lanka
Den væpnede, tamilske organisasjonen LTTE på Sri Lanka har i senere tid lidd en rekke nederlag i krigen mot Sri Lankas regjeringshær.
* LTTE (Liberation Tigers of Tamil Eelam), også kalt Tamiltigrene, ble grunnlagt på 1970-tallet for å kjempe for en egen tamilsk stat nord og øst på Sri Lanka.
* Den væpnede kampen mot myndighetene på Sri Lanka begynte for alvor i 1983. Over 70.000 mennesker antas å ha mistet livet i den blodige konflikten.
* I desember 2001 innførte både LTTE og regjeringshæren ensidig våpenhvile.
* To måneder senere, i februar 2002, undertegnet Tamiltigrene og regjeringen en formell våpenhvileavtale med norsk meklingsbistand. Det ble opprettet et nordisk observatørkorps, SLMM, som skulle overvåke avtalen.
* I april 2003 brøt LTTE fredssamtalene og anklaget regjeringen i Colombo for ikke å oppfylle inngåtte avtaler. Siden tidlig i 2006 har det i realiteten vært full krig på Sri Lanka.
(Kilde: NTB)

Tusener av sivile flykter fra harde kamper under regjeringshærens framrykking mot Tamiltigrenes siste kjerneområder i den nordlige delen av landet.

Regjeringen sier den håper at flukten er begynnelsen på en masseflukt som fjerner hundretusener av uskyldige sivile fra krigssonen.

FN anmoder på det sterkeste Tamiltigrene om å tillate at sivilbefolkningen får forlate de krigsrammede områdene.

– FN er stadig mer bekymret for situasjonen til titusener av sivile som er fanget i konflikten som raser i den nordlige Vanni-regionen på Sri Lanka, heter det i en uttalelse.

250.000 sivile

Også hjelpearbeidere og diplomater uttrykker økende bekymring for skjebnen til sivilbefolkningen som fortsatt sitter fast i det som er igjen av opprørernes kjerneområder.

En srilankisk politioffiser holder vakt ved en transittleir for internt fordrevne tamiler i Vavuniya-distriktet. Scanpix/ReutersEn srilankisk politioffiser holder vakt ved en transittleir for internt fordrevne tamiler i Vavuniya-distriktet. Scanpix/Reuters

Menneskerettsgrupper anklager LTTE for å hindre at sivilbefolkningen forlater de krigsherjede områdene, noe Tamiltigrene benekter.

Men etter hvert som stadig mindre områder er på LTTEs hender og det ikke er noe sted å gjemme seg, har familier begynt å rømme i stort antall.

Trolig er det rundt 250.000 sivile i krigssonen, mange av dem på flukt fra områder som regjeringshæren har tatt under offensiven mot Tamiltigrene.

– Glemt krig

Høyres leder Erna Solberg advarer om at konflikten på Sri Lanka er i ferd med å bli glemt, fordi den havner i skyggen av krisen på Gazastripen. Krigen på Sri Lanka har skapt en prekær humanitær situasjon for titusener av sivile, mener hun.

– Utviklingen på Sri Lanka i den senere tid har nok en gang vist at det ikke finnes en militær løsning på konflikten, og den synliggjør behovet for en politisk prosess som inkluderer hele det srilankiske samfunnet, sier Solberg.

– Regjeringshærens kortsiktige militære gevinster bidrar neppe til fred på lang sikt, legger hun til.

Solberg viser til at Røde Kors har bedt om at det opprettes en såkalt humanitær korridor for sivilbefolkningen, syke og sårede.

Personvernpolicy