VM-analysenEr Hedin bedre enn Pettersen?

Norges trener Robert Hedin. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
Norges trener Robert Hedin. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRobert Hedin skrytes opp i skyene etter den gode starten som trener for det norske herrelandslaget i håndball. Hittil har han ikke bevist noe som helst, så VM i Kroatia blir den store testen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
DAG VIDAR HANSTAD

* Dag Vidar Hanstad er ABC Nyheters kommentator under årets håndball-VM i Kroatia..

* Dag Vidar Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Han er i dag én av fire faste kommentatorer for Aftenposten.

* Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå.

Seier over Sverige, uavgjort mot Island og Spania, samt mosing av miniputtene Belgia og Kuwait, har gitt den svenske landslagssjefen en drømmestart. Han blir lovprist av spillere som skjuler dårlig at de liker stilen til Hedin bedre enn forgjenger Gunnar Pettersen. Mange av disse opplever at de får mer tillit, noe som ikke er så rart ettersom Glenn Solberg og Frode Hagen er borte.

Også i mediene har man sammenlignet de to sjefene. På benken er Hedin rolig der Pettersen var ei gneldrebikkje, svensken gir tillit til flere der Pettersen var ganske ekstrem i å satse på en ’første-sekser’, og nykommeren skal ikke være så bundet opp i systemer.

Mange ubetydelige kamper

Hva dette innebærer, har vi ikke fått noen svar på foreløpig. Faktum er at Norge har spilt én eneste kamp av betydning mot et godt lag under Robert Hedins ledelse. Det var EM-kvalifiseringskampen mot Island i Drammenshallen 1. november i fjor. Da spilte laget gnistrende i perioder, slik laget kunne gjøre under Pettersen, men rotet bort en tremålsledelse i sluttminuttene – slik laget også gjorde under den forrige sjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt annet Robert Hedin har gjort, er å anse som trening. Privatkampen mot Spania, for eksempel, betydde null og niks for bronsevinneren fra sommerlekene i Beijing. Norge har hatt en tendens til å gjøre det bra i slike betydningsløse kamper – for så å tryne i mesterskap.

Outsideren Norge

Det kan skje igjen, men Hedin og hans menn har fordelen av å komme til Kroatia i utfordrerposisjon (til tross for den hjemlige hypen). Videre kan det ligge an til at laget får en god start og kan vokse på det. Norge begynner mot Saudi-Arabia i ettermiddag og fortsetter mot Brasil i morgen. Det bør gi fire poeng – med rimelig gode utsikter til seier nummer tre mot Egypt mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette høyst realistiske scenariet innebærer at laget er klart for hovedrunden før kampene mot de presumtivt sterkeste lagene i grunnspillet, Serbia og Danmark. Samtidig vil laget da ha spilt på seg såpass mye selvtillit at alt kan skje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men historien forteller også at rullegardina kan blir trukket ned, noe som betyr at Norge taper en av de tre første kampene. Da er mesterskapet trolig ødelagt. For å ha mål om semifinale, tåles maksimalt ett tap i gruppespillet.

Nummer sju med Pettersen

Jeg mener det vil være strålende om Robert Hedin er i stand til å føre Norge til en plass blant de sju beste – slik Pettersen gjorde i VM i 2005. To år senere ble det bare 13.plass – før han ga seg med å bli nummer seks i EM på hjemmebane. Isolert sett en god plassering, men som likevel endte opp med et antiklimaks etter som Pettersen ikke fikk det optimale ut av mannskapet sitt.

Noen av de som mislyktes da, er sentrale nå, og det er å håpe at Hedin også i mesterskapet har en beroligende effekt på karer som Kristian Kjelling og Bjarte Myrhol. Sjefens ”Kjelling-prosjekt” er spennende. Mens Gunnar Pettersen vurderte mannen med den gudbenådede skuddarmen som ubrukelig i forsvar, insisterer Hedin på å bruke han begge veier. Dette blant annet for å kunne utnytte Kjellings overblikk og teknikk i kontringene. Det har fungert i oppkjøringen, men det gjenstår å se hva som skjer når han i neste uke møter verdens beste håndballspillere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye ansikter

Ved siden av Kjelling er det noen nye ansikter i mesterskapssammenheng. Erlend Mamelund har skuddkraft fra distanse, Vegard Samdahl evner å drive spillet fra sin midtre bakspillerposisjon, og venstrehendte Thomas Drange har potensial til å gi laget en bedre høyreside.

Nykommer er ikke Håvard Tvedten. Han var sammen med Kjelling den største skuffelsen under EM på hjemmebane, men har vært i god flyt før VM. Skaffer venstrekanten seg trygghet i de første kampene, kan han denne gangen bli en avgjørende faktor.

Noe er ved det gamle. Steinar Ege er fortsatt en mann å stole på bakerst, og Johnny Jensen fikk heldigvis orden på helsa tidsnok til å rekke VM. Han holder internasjonalt nivå forsvarsmessig. Med disse to i rimelig godt slag, bør det være mulig å få orden på forsvarsspillet – en forutsetning for å hevde seg i mesterskapet.

Om en uke eller to har vi et bedre grunnlag for å vurdere Robert Hedins jobb i forhold til den Gunnar Pettersen utførte. Mesterskapet i Kroatia kan gi han drømmestart.