To fronter mot Hamas

En 16-åring mistet livet under demonstrasjoner på Vestbredden fredag. Foto: Andreas H. Lunde/ABC Nyheter.
En 16-åring mistet livet under demonstrasjoner på Vestbredden fredag. Foto: Andreas H. Lunde/ABC Nyheter.

<pMens grusomhetene fortsetter på Gaza, slåss Hamas mot både Israel og De palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HEBRON/VESTBREDDEN (ABC Nyheter): Fredag ble 16 år gamle Mosub Daana skutt av israelske soldater i byen Hebron sør på Vestbredden. Det skjedde i en Hamas-ledet demonstrasjon mot Gaza-krigen.

ABC Nyheter befant seg i byen på samme tidspunktet. Ifølge flere vitner ble gutten skutt i halsen etter fredagsbønnen.

Han ble det siste offeret på Vestbredden i en konflikt med tre parter, Israel, De palestinske selvstyremyndighetene (PA) og Hamas.

De siste åra har Hamas styrt Gaza, mens Vestbredden fortsatt er kontrollert av PA, med Fatah-partiet til president Mahmoud Abbas i spissen.

I Hebron var det Hamas som vant valget, men den palestinske delen av byen er likevel styrt av Fatah.

- Gaza samlet oss

- Etter invasjonen i Gaza er det ikke lenger noe Hamas og Fatah. Vi kjemper hånd i hånd. Barna som dør i Gaza er palestinere. De tilhører ikke noe politisk parti, sier Fahmi Mohammed Naseridden til ABC Nyheter.

Selv er han en varm tilhenger av Fatah.

Siden 1967 har Naseridden drevet en butikk i de smale smugene som nå deler Hebron mellom Israel og palestinerne. På veggen henger et bilde av palestinernes store leder Yassir Arafat, som grunnla Fatah-partiet.

De fleste palestinerne vi treffer på Vestbredden sier at Gaza-krigen har samlet hele den palestinske befolkningen.

Les også: Det siste fra ABC Nyheter i Israel

Palestinsk politi med USA-trening

Bilde fra begravelsen til 16-årigen som ble skutt i Hebron. Foto: Andreas H. Lunde/ABC Nyheter.Bilde fra begravelsen til 16-årigen som ble skutt i Hebron. Foto: Andreas H. Lunde/ABC Nyheter.

Men det er slett ikke bare Israel som bruker makt for å kontrollere demonstrantene i Hebrons gater.

Både Israel og PA har lenge fryktet at Gaza-konflikten også kan skape store problemer på den israelsk-okkuperte Vestbredden.

De palestinske sikkerhetspolitiet har den siste tida fått trening i Jordan, blant annet av USA. Frykten er at Hamas kan få fotfeste også på Vestbredden.

Det palestinske politiet prøver derfor å holde Hamas unna demonstrasjonene.

Demonstrasjonene på Vestbredden faller ofte sammen med avslutningen av fredagsbønnen. Denne fredagen var det planlagt to demonstrasjoner i Hebron, en arrangert av Fatah og en i regi av Hamas. I den palestinske delen av Vestbredden er det forbudt å vise fram andre flagg en det offisielle palestinske flagget.

Det var en grunn til at Hamas planla demonstrasjonen i den israelske delen av Hebron.

israelske soldater under demonstrasjonen i Hebron. Foto: Andreas H. Lunde/ABC Nyheter.israelske soldater under demonstrasjonen i Hebron. Foto: Andreas H. Lunde/ABC Nyheter.

Israelske soldater hadde derfor tatt oppstilling rundt moskeene i den israelske delen av byen.

Vel en time etter fredagsbønnen var avsluttet høres de første tåregassgranatene i byen.

Den 16 år gamle gutten er da allerede drept av israelske soldater.

Episoden setter sinnet i kok.

Brennende bildekk og tåregass

Utenfor den store Ibrahim-moskeen i Hebron kaster Hamas-demonstranter stein mot politiet som svarer med tåregass og gummikuler. Bildekk blir satt i brann i gatene, og fra husene over gata kastes stein ned på israelerne og på journalister som ikke kommer seg unna. Soldatene svarer med tåregass.

For befolkningen i Hebron var demonstrasjonen fredag en påminnelse om de nesten daglige sammenstøtene under de to intifadaene.

Mens tåregassgranatene flyr i gatene blir ABC Nyheters utsendte invitert inn til Ali Abdelmot Sneineh (60). Han sørger for at vi får servert kaffe, og forteller hvordan de hele startet.

Både Hamas- og Fatahtilhengere er representert på Vestbredden. Foto: Andreas H. Lunde/ABC Nyheter.Både Hamas- og Fatahtilhengere er representert på Vestbredden. Foto: Andreas H. Lunde/ABC Nyheter.

- Da demonstrasjonene begynte, banket israelske soldater på døra med geværkolbene. Som du ser er deler av malingen borte. De tvang seg inn i huset og gikk opp på taket. Der har de god utsikt og kunne skyte tåregassgranater mot demonstrantene nedenfor, sier Sneineh.

Han tar det hele med fatning, sitter rolig i sofaen og gir tegn til at dette begynner å bli vanlig.

Etter at politiet og demonstrantene har trukket et stykke oppover, beveger vi oss opp mot den palestinske siden av gaten. Vitner forteller at også det palestinske politiet har brukt vold, og slått demonstranter med køller.

Samarbeid mellom politi og hær

Mosub Daana ble skutt og drept under et Hamas-oppløp i Hebron fredag. Foto: Scanpix/AP.Mosub Daana ble skutt og drept under et Hamas-oppløp i Hebron fredag. Foto: Scanpix/AP.

En veipassering der det palestinske politiet sto før vi kom ned, er nå tatt over av israelske soldater. Det er et tydelig tegn på en viss koordinering mellom palestinsk politi og den israelske hæren.

Lenger opp i gatene stoppes trafikken av et stort demonstrasjonstog.

De fremste bærer de karakteristiske grønne Hamas-flaggene som er forbudt i Hebron. Folkemengden bærer liket av 16-åringen drapert i Hamas-flagg.

De roper «Gud er stor» og beveger seg mot sentrum, uten konfrontasjon med politiet.

Fire timer etter fredagsbønnen tok slutt er det stille i gatene i Hebron. Palestinsk politi og Israel har begge brukt vold mot Hamas-støttespillerne. Hamas har demonstrert sin innflytelse også på Vestbredden. Dagen har kostet en 16 år gammel gutt livet. Han er blitt en ny martyr i en kamp som på Vestbredden ikke bare kjempes mot Israel.

Personvernpolicy