FN-sjef ber Israel erklære våpenhvile

En kvinne protesterer mot Israel utenfor presidentpalasset i Jakarta i Indonesia fredag Foto: Reuters/SCANPIX
En kvinne protesterer mot Israel utenfor presidentpalasset i Jakarta i Indonesia fredag Foto: Reuters/SCANPIX

<pFNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordrer Israel til å innføre en ensidig våpenhvile, selv om Hamas ikke er med på avtalen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er nå på tide å også tenke på en ensidig våpenhvile fra den israelske regjeringen, sa Ban da han fredag møtte palestinske ledere i Ramallah på Vestbredden.

Han sa samtidig at han trodde en våpenhvile mellom Israel og Hamas, som har makten på Gazastripen, vil være på plass om få dager.

Egypt har lagt fram et forslag til en våpenhvileavtale, men Hamas har gitt beskjed om at gruppa ønsker å endre på noen av betingelsene.

Israelske panservogner forflytter seg nord for Gazastripen. Fredag formiddag stilnet kampene noe Foto: Reuters/SCANPIXIsraelske panservogner forflytter seg nord for Gazastripen. Fredag formiddag stilnet kampene noe Foto: Reuters/SCANPIX

Godtar ikke

Israel kan imidlertid ikke godta Hamas’ krav og sendte fredag en toppdiplomat til Kairo for å legge fram Israels syn.

Etter tre uker med kontinuerlig bombing og en to uker lang bakkeoffensiv varsler den israelske regjeringen likevel at militæroperasjonen muligens går inn i en siste fase.

Fredag eller lørdag møtes regjeringens sikkerhetskomité, og da vil det bli tatt en avgjørelse, opplyser Mark Regev, talsmann for statsminister Ehud Olmert.

I Doha deltok fredag de palestinske lederne for Hamas og Islamsk hellig krig på et arabisk møte om Gaza-krigen.

Døde under ruiner

Siden Israel startet offensiven i romjula, er minst 1.133 palestinere drept og over 5.000 såret, opplyser palestinske helsearbeidere. Om lag 600 av de døde er sivile, over halvparten av dem barn.

Fredag ble minst 23 døde personer funnet under ruiner i Gaza by. De fleste likene ble funnet i Tal Al-Hawa etter at israelske stridsvogner trakk seg ut av bydelen tidlig fredag morgen, ifølge palestinske helsearbeidere.

Kampene fredag var mindre intensive enn torsdag. Samtidig ble det avfyrt minst tre palestinske raketter mot Israel, men det er ikke meldt om sårede eller materielle skader. (©NTB)

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Personvernpolicy