– Hamas har lidd store tap

DREPT: Innenriksministeren i Hamas-regjeringen, Saeed Seyyam, ble drept i et israelsk flyangrep torsdag. Foto: Scanpix.
DREPT: Innenriksministeren i Hamas-regjeringen, Saeed Seyyam, ble drept i et israelsk flyangrep torsdag. Foto: Scanpix.

<pDrapet på Hamas’ innenriksminister er et hardt slag for organisasjonen, sier professor Hilde Henriksen Waage.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamas-lederen Saeed Seyyam ble drept da israelske kampfly jevnet en bygning i flyktningleiren Jabalya med jorden. Også Seyyams sønn og bror, samt fire andre personer som holdt til i nabohuset, ble drept i angrepet.

– Dette er et hardt slag og det er liten tvil om at Hamas i løpet av denne krigen må ha lidd en rekke store militære og politiske tap. Når vi skal telle opp levende og døde, så vil det ikke være moderate igjen, sier professor og historiker Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo til NTB.

Israels mål

Til tross for at Hamas nå er kraftig svekket, er resultatet av Israels krig på Gazastripen et Hamas som har enorm oppslutning blant folk på Gaza, for ikke å snakke om på Vestbredden og i resten av den arabiske verden, mener Waage.

– Dermed har Israel oppnådd et av sine aller viktigste mål. Israel har ikke lenger noen partner, for palestinerne har ingen samlende leder, ingen Arafat, som kan representere dem i eventuelle fredsforhandlinger, sier Waage

Hun sier rett ut at Israels mål utvilsomt har vært å unngå enhver form for forhandling.

– Holder du deg unna forhandlingsbordet, så slipper du også å gi bort noe, og ved et forhandlingsbord må Israel gi bort land. Krigen handler om at Israel vil ha alt land, men de aner ikke hva de skal gjøre med menneskene som bor der, sier Waage.

Sverger hevn

Innenriksminister Saeed Seyyam var sjef for Hamas’ politistyrke med 13.000 medlemmer. Mange av disse kjemper i dag mot israelske soldater. Han grunnla også en såkalt «utøvende styrke», som i utgangspunktet ble dannet for å bekjempe sikkerhetsstyrkene til palestinernes president Mahmoud Abbas.

Hamas sverget torsdag å hevne sin leders død. Hilde Henriksen Waage er ikke i tvil om at krigen og drapet på Seyyam fyrer opp under hatet mot Israel og øker hevnlysten blant den svært unge palestinske befolkningen.

– Hamas er så svekket nå at jeg tror de vil godta et tilbud om våpenhvile, men det er ikke noe grunnlag overhodet for varig fred. Etter dette ligger Gaza i ruiner, og opp av ruinene kommer bander og ungdomsgjenger som alle vil sverge hevn over Israel, sier Waage.

Seyyam var ansett som en smart leder og en frittalende predikant. Han ble utnevnt til innenriksminister etter at Hamas vant det palestinske valget i 2006. 18 måneder senere var han sentral i å få drevet rivaliserende Fatah vekk fra Gazastripen. (©NTB)

Personvernpolicy