Hamas godtar fredsplan

FORTSATTE KAMPER: En artillerigranat sprenges over Gaza by. Foto: Scanpix.
FORTSATTE KAMPER: En artillerigranat sprenges over Gaza by. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHamas godtar fredsavtale hvis Israel trekker seg ut nå.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er Hamas’ krav til våpenhvileavtalen

* Full tilbaketrekking av israelske styrker innen fem til sju dager.

* Øyeblikkelig åpning av alle grensepostene rundt Gazastripen, både mot Israel og Egypt.

* Garantier fra Egypt og verdenssamfunnet om at Israel holder grensene åpne.

* En konferanse om gjenoppbyggingen av Gazastripen.

* Internasjonal støtte til krav om kompensasjon for krigsødeleggelsene.

* Dersom betingelsene innfris, vil Hamas gå med på en ett år lang våpenhvile. Hamas stiller seg også åpen for å la tyrkiske inspektører overvåke våpenhvilen. (©NTB)

Hamas vil godta en våpenhvileavtale på ett år dersom Israel innen en uke trekker ut styrkene sine fra Gazastripen.

Det opplyste Hamas og diplomatiske kilder torsdag kveld.

I tillegg stiller Hamas betingelser om at grenseovergangene til Gaza blir åpnet øyeblikkelig og at de får internasjonale garantier om at grensene forblir åpne.

Gjenstår fortsatt noe

Det vil trolig ta ytterligere noen dager før de siste detaljene i en våpenhvileavtale for Gazastripen er på plass, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

– Det vil muligens ta noen få dager til å få de tekniske detaljene på plass, sa Ban torsdag kveld etter en serie møter med israelske ledere. Han la til at han er «rimelig optimistisk» til at Israel vil akseptere en fredsavtale med Hamas, men oppfordret samtidig partene til å stanse kampene straks.

Israels statsminister Ehud Olmert, utenriksminister Tzipi Livni og forsvarsminister Ehud Barak fikk torsdag en brifing av den israelske forhandleren Amos Gilad, som samme dag var i Kairo for samtaler med egyptiske diplomater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble det antydet at de ville ta en beslutning om det egyptiske forslaget til en våpenhvile på Gazastripen samme kveld, men dette vil nå ifølge Ban bli utsatt.

Hamas sa torsdag at de vil gå med på å legge ned våpnene i ett år, dersom Israel innfrir betingelsene om å trekke seg ut av Gazastripen, åpne grensene og oppheve blokaden.

Krigen fortsetter inntil videre

Krigen på Gazastripen ruller videre. Inntil torsdag var minst 1.076 palestinere og 13 israelere drept, og de materielle ødeleggelsene er enorme. Dette er de viktigste hendelsene i krigen så langt:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

*15. januar 2009: Israel går til nye angrep på Gazastripen, et FN-hovedkvarter og et sykehus er blant målene som rammes. En av islamistbevegelsen Hamas’ ledere, Saeed Seyyam, er blant de drepte denne dagen. Israels regjeringsledelse diskuterer Egypts våpenhvileforslag. Hamas sier de vil akseptere en våpenhvile, men med visse krav.

Artikkelen fortsetter under annonsen

*14. januar: FNs generalsekretær Ban Ki-moon drøfter situasjonen på Gazastripen med egyptiske ledere. Kairo er Bans første stoppested på en rundreise i Midtøsten.

*13. januar: Israelske soldater er i kamp inne i selve Gaza by. Egyptiske ledere drøfter utviklingen med representanter for Hamas.

*9. januar: FNs sikkerhetsråd vedtar en resolusjon om våpenhvile på Gazastripen. USA avstår fra å stemme, og både Israel og Hamas avviser resolusjonen.

*7. januar: Egypts president Hosni Mubarak fremmer et forslag om umiddelbar våpenhvile. Våpenhvilen skal følges av forhandlinger om en varig fredsavtale.

*3. januar 2009: Israelske bakkestyrker går inn i Gaza.

*27. desember: Israel setter i verk omfattende flyangrep mot Gazastripen.

*19. desember 2008: Hamas nekter å forlenge sin seks måneder lange våpenhvile med Israel. Palestinske rakettangrep mot Israel trappes opp. (©NTB)