Arne Næss er død

Professor, dr. philos Arne Dekke Eide Næss, ble utnevnt til Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for samfunnsnyttig innsats i 2005. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
Professor, dr. philos Arne Dekke Eide Næss, ble utnevnt til Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for samfunnsnyttig innsats i 2005. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen kjente norske filosofen Arne Næss er død, 96 år gammel. Internasjonalt er Næss en av de mest kjente norske filosofene, særlig gjennom sine tanker om miljøfilosofi. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Arne Næss

• 27. januar 1912 - 12. januar 2009

• Har innehatt en nøkkelstilling i det akademiske og intellektuelle liv i Norge i etterkrigstiden

• Grunnlegger av dypøkologien og den såkalte Oslo-skolen

• Avla magistergrad, som den yngste noensinne, i 1933, og ble dr.philos i 1936

• Ved ansettelsen som professor var han 27 år gammel

• Han var professor ved Universitetet i Oslo i perioden 1939-70

• Så sent som i januar 2007, i forbindelse med sin 95-årsdag, utga han sin siste bok av i alt 30, «Livsviktig» med undertittelen «Arne Næss og dialogen», med Henrik B. Tschudi som medforfatter

- Han sovnet inn klokken halv ti i går kveld, sier forlagssjef Erling Kagge i Kagge forlag til VG Nett.


Fjellklatrer, miljøaktivist og internasjonalt anerkjent fagfilosof. Arne Næss var både folkekjær gjennom sin aktivisme og ablegøyer i offentligheten, men også en høyt respektert fagmann.

I 1939 ble Næss landets den gang eneste filosofiprofessor, og han betydde mye for norsk akademia og fagfilosofi. Filosofen Jon Wetlesen var en av hans studenter, og ble senere Næss’ kollega.

- Jeg ble kjent med Næss som student i 1962. Han har betydd mye for meg. Næss ga et mot til å åpne seg for muligheter man vanligvis er lukket for i Norge, både faglig og sosialt, sier Wetlesen til ABC Nyheter.

- Han bidro til å vise at verden er rikere en det som vanligvis er antatt, og mot til å stille spørsmål ved det som vanligvis er tatt for gitt, sier Wetlesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to samarbeidet om forskningen på filosofen Baruch de Spinoza, og om økologispørsmål.

- Arne Næss’ la i sine tanker om Spinoza vekt på glede i betydningen hilaritas, den aktive glede som er koblet til aktivisme, det å hive seg ut i tusen gjøremål og bevare et rolig sinn. Jeg var mer opptatt av den andre siden ved Spinoza, mer den kontemplative glede. Det hadde ikke Næss’ noe særlig sans for, sier Wetlesen.

Bokset

I tillegg til sitt virke som fagfilosof og miljøaktivist var Næss en kjent fjellklatrer og bokse-entusiast. Gjennom et langt liv satte han sitt sterke og særegne preg på norsk ånds- og kulturliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Næss var blant annet æresmedlem i Miljøpartiet De Grønne.

- Selv har jeg vært svært inspirert av dypøkologien til Arne Næss. Han har vært en veldig viktig person for hele den grønne bevegelsen. Så det er en trist dag, sier talsperson i De Grønne, Sondre Båtstrand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dypøkologi handler blant annet om å ha en langt større respekt for naturen, å se mennesker som del av en naturen og å betrakte dyr som medskapninger.

- Vi har vært veldig stolte bare av det å ha ham som æresmedlem. Hans tanker har vært veldig inspirerende, sier Båtstrand.

Frittalende

Arne Næss var alltid et spørrende og undrende, men også frittalende menneske, som allerede da han ble professor i 1939 utbasunerte at han hadde lært like mye av rotter som av Platon.

Han brøt tidlig med snusfornuften – eller «lommeruskfornuften», som han selv spissformulerte det. Han mente alltid at filosofien må henge sammen med livet.

– Tanker er ikke nok, vi må ha med oss hele spekteret av følelser og handling, har han uttalt.

Næss var også kjent som fjellklatrer og innførte bolteteknikken i Norge. Han sto i spissen for klatreekspedisjoner til Tirich Mir i Pakistan i 1950 og 1964. Han tok helt til det siste gjerne også en boksekamp, i all vennskapelighet.

Næss var onkel til den kjente klatreren og eventyreren Arne Næss jr, som omkom i en klatreulykke i Sør-Afrika i 2004.

Hvordan husker du Arne Næss? Del dine minner eller kondolanser i kommentarfeltet.