- Politiet brukte unødig mye makt

- Politiet brukte unødig mye makt
- Politiet brukte unødig mye makt
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Øyvind Henriksen (21) var kun tilskuer ved demonstrasjonen i Oslo torsdag. Likevel opplevde han å bli angrepet og bitt av en politihund.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyvind Henriksen (21) opplevde et svært ublidt møte med ordensmakta da han torsdag var tilskuer til demonstrasjonen utenfor Stortinget.

Selv om han ikke deltok i demonstrasjonen torsdag, ble Øyvind Henriksen angrepet av en politihund. FOTO: Privat.Selv om han ikke deltok i demonstrasjonen torsdag, ble Øyvind Henriksen angrepet av en politihund. FOTO: Privat.

- Jeg og mine venner oppsøkte Stortinget for å få med oss Siv Jensens appell, og vi deltok ikke i demonstrasjonene. Etter appellen beveget vi oss opp mot Egetorget, hvor politiet allerede hadde stilt seg opp mot demonstrantene.

- Plutselig kjenner jeg et bitt i baklåret, og i det jeg snur meg, står en politihund og bjeffer på meg, sier Henriksen til ABC Nyheter.

Hunden ble holdt i bånd av en politimann, og etter å ha kommet over sjokket, forsøkte Henriksen å få kontakt med vedkommende.

Svært aggresiv og voldelig

- Han var totalt avvisende og skrek at jeg måtte komme meg vekk fra området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Personlig skjønner jeg ikke hvorfor politiet valgte å aksjonere i området hvor jeg befant meg. De fleste rundt meg var tilskuere og forholdt seg rolige, og demonstrantene stod på andre side av gata.

- Jeg er av det inntrykket at politiet opptrådte svært aggressiv og benyttet seg av unødig mye vold mot tilskuere og demonstranter, sier Henriksen.

Han valgte å oppsøke legevakta etter episoden. Her fikk han fikk behandling med stivkrampesprøyte.

Flere med bittskader

Knut Melhus, seksjonsoverlege ved Oslo legevakt, bekrefter at flere personer besøkte legevakta etter å ha blitt angrepet av hund. Men Melhus har kun kjennskap til de som var på legevakta lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kjenner til at tre personer oppsøkte legevakta lørdag etter å ha blitt bitt av hund, men en total oversikt over dette er vanskelig å inndrive da vi har større fokus på å behandle enn å registrere type skader, sier Melhus til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Må etterforske politiet

Også stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (Sv) mener at politiet benyttet unødig mye makt under demonstrasjonene lørdag.'

- Ja, jeg har inntrykk av at politiet var agressive og provoserende overfor ungdommene. Fra der jeg sto, opplevde jeg at politiet oppførte seg på en måte som lett fører til kraftig sammenstøt, sier Akhtar Chaudhry til ABC Nyheter.

Chaudhry mener det er på tide å se på politiets rolle under demonstrasjonene.

Akhtar Chaudhry (Sv) mener politiet var svært aggressive mot ungdommene som deltok i demonstrasjonen lørdag. FOTO: ScanpixAkhtar Chaudhry (Sv) mener politiet var svært aggressive mot ungdommene som deltok i demonstrasjonen lørdag. FOTO: Scanpix

- Min oppgave under demonstrasjonen var å holde ungdommen rolige, noe jeg føler vi lyktes godt med. Men jeg observerte at ungdommen ble presset av politiet gjennom flere kvartaler, og dette skapte irritasjon blant demonstrantene. Jeg har forståelse for at ungdommen har behov for å få utløp for sin frustrasjon da flere av disse er direkte rammet av konflikten på Gazastripen, sier Chaudhry.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chaudhrys uttalelser blir dårlig mottatt hos politiet.

- Upassende

- Dette er svært upassende fra en stortingsrepresentant som sitter i justiskomiteen. Belastningen for politifolkene har vært enorm, og de fortjener ros, sa Arne Johannessen, leder for, til Dagbladet.no tidligere idag.

Han viser til at flere politimenn ble skadet under opptøyene torsdag og lørdag.
Chaudhry selv stiller seg uforstående til kritikken.

- Mine observasjoner som person og som stortingsrepresentant bør være en del av den offentlige debatten, på lik linje som alle andres. Jeg ønsker å dra frem mitt bilde av hendelsene slik at man får en mer nyansert debatt av hendelsene, sier Chaudhry til ABC Nyheter.