Meny

Markedsleien av egen boligdel

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er markedsleien og ikke gulvarealet som bestemmer hvor grensen går for når du har leid ut for mye til hybler.

Standarden på din egen boenhet er som regel høyere enn for hyblene. Parkett, pent bad, veranda og tilhørende hage gir dine kvadratmetere en høyere verdi enn hybelkvadratmeterne. Derfor kan du ofte leie ut hybler som utgjør et større areal enn det du bebor selv.

Det er rom for skjønn når utleieverdien av din egen boenhet skal beregnes. Ligningskontoret hjemsøker ikke boligen med takstmann (med mindre det blir rettssak). Men strekker du strikken for langt, risikerer du at ligningskontoret skjærer igjennom. Har boligen for eksempel fire hybler i Oslos hete leiemarked som du leier ut for 5 000 kroner stykket, er de samlede leieinntektene 20 000 kroner. Da må du hevde at leieverdien på den delen du selv bebor, er minst 20 000 kroner. En så høye leieverdi for din egen boligdel er vanskelig å forsvare overfor ligningskontoret. Dermed beskatter de leieinntektene.

Er du uenig i ligningskontorets vurdering, kan du kontakte en takstmann som kan vurdere leieverdien. Du kan også bruke annonser og prospekter av tilsvarende boliger i samme strøk som dokumentasjon.

Er leieinntektene større enn verdien av din egen boenhet, er det er vanskelig å slippe unna skatten ved å kreve en lavere husleie av leietagerne. Det slår en annen dom fra Narvik i 1994 fast. Det er hva du sannsynlig ville oppnådd i det åpne markedet som bestemmer utleieverdien.

Til og med om du lar en av hyblene stå tom, risikerer du at ligningskontoret mener at omdisponeringen er rent skattemotivert og lar markedsverdien av den tomme hybelen inngå i leieinntektene. Derfor bør du vise at du har et annet motiv for å ikke leie ut hybelen lenger. Kan du sannsynliggjøre at den tomme utleieenheten er i bruk av deg, skal den holdes utenfor beregningene av leieinntektene. Det samme er tilfelle om den tomme hybelen er disponibel for de øvrige leietagerne.

Men da må omdisponeringen ikke gi et så stort prisløft for de øvrige utleieobjektene at de overskrider inntektsgrensen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus