Er tomannsboligens hybel uselvstendig?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom ett av utleieobjektene er en familieleilighet, har du automatisk en tomannsbolig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da stilles det enda et krav til de øvrige utleieobjektene. Da kreves det nemlig at de øvrige hyblene skal være uselvstendige for at leieinntektene skal være skattefrie. Kravet om uselvstendig hybel gjelder kun for dem som leier ut én familieleilighet i tillegg til én eller flere hybler.

En uselvstendig hybel er en utleieenhet som enten mangler egen WC og/eller egen inngang, og som ikke har så høy standard at den defineres som en familieleilighet. Skal man slippe unna skatteklemmen, bør man derfor sørge for at hybelen deler WC med noen. Tilfredsstiller du ikke kravet til uselvstendig hybel, kan du forsøke å leie ut enda et rom. Da kan de to hyblene dele WC slik at du fyller kravet til skattefrihet.

Et alternativ er å fjerne doen! Fjerner du doen, bør du ta i bruk rommet hvor det gamle toalettet var. Du kan for eksempel ominnrede det til ei badstue eller innrede boblebad. Hvis ikke risikerer du at ligningskontoret sier at du kun fjernet doen for å spare skatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kan de bruke gjennomskjæringsregelen og likevel gi deg full beskatning.

Vær klar over at det er toalettet som avgjør om hybelen er uselvstendig eller ikke. Dusj og bad aksepteres derfor i en uselvstendig hybel.

Inntekstbegrensningen ved utleie av familieleilighet

Leier du ut en familieleilighet og en uselvstendig hybel, stilles enda ett krav for at inntektene skal være skattefrie. Markedsleien på den uselvstendige hybelen må nemlig ikke overstige markedsleien på den boligdelen du selv bebor.

Inntektsbegrensningen ved utleie av kun hybler

Er ingen av utleieenhetene familieleiligheter, må markedsleien av samtlige utleieobjekt være mindre enn markedsleien på den delen du selv bebor for å fylle kravet til skattefrihet.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.