Meny

Palestinerne sviktet av alle

<p>FORTVILET: En palestinsk kvinne fortviler etter at granater som er avfyrt fra et israelsk marinefartøy, treffer Shati flyktningeleir i Gaza 9. januar 2009. (Foto: Scanpix) </p>
FORTVILET: En palestinsk kvinne fortviler etter at granater som er avfyrt fra et israelsk marinefartøy, treffer Shati flyktningeleir i Gaza 9. januar 2009. (Foto: Scanpix)

Palestinerne sviktes av alle - av sine egne ledere, av de arabiske stater og Iran og av det internasjonale samfunn for øvrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

URIKS PÅ LØRDAG

Hver lørdag fremover kommer journalistveteranene Jahn Otto Johansen og Audun Tjomsland til å kommentere både kjente og mindre kjente aktuelle utenrikstemaer for ABC Nyheter.

Først ut er Jahn Otto Johansen (74). Han begynte å jobbe som utenrikssjef i NRK Dagsrevyen allerede i 1966 og har vært ansatt i NRK i flere perioder.

Fra 1977-1984 var Johansen sjefredaktør i Dagbladet. Han har gjennom årene vært involvert i utgivelsen av over 70 bøker og mottatt over ett dusin norske og internasjonale utmerkelser.


Les hele serien her: Uriks på lørdag

Og israelerne fører en krig som på en hensynsløs måte rammer sivile samtidig som de i årevis har gjort leveforholdene for palestinerne både i Gaza og på Vestbredden utålelige. Vedtaket i FNs sikkerhetsråd forandrer ikke noe på disse grunnleggende fakta.

At Israel fortsatte krigen tross skarp kritikk fra det internasjonale samfunn burde ikke ha overrasket noen. Israelerne har gjennom mange år bygget opp en moderne, høyteknologisk militærmakt, og de har ikke nølt med å bruke den. Om nødvendig trosser Israel hele verden. Den røde tråd i israelsk forsvarshistorie er at de skal klare seg selv uten hjelp eller påvirkning utenfra. Israelerne føler de ikke kan stole på andre enn seg selv. Det overraskende er at internasjonale politikere og mediekommentatorer ble overrasket over dette.

Handlingslammet USA

Det er mange grunner til at israelerne slo til nettopp nå. Deres viktigste allierte, USA, befinner seg i en handlingslammet overgangsperiode mellom to presidenter. De visste at de kunne regne med støtte fra George W. Bush, selv om det neppe kan være særlig tvil om at også den nye demokratiske administrasjon under president Obama vil være klart Israel-vennlig.

Tradisjonelt er det demokratene som har vært israelernes beste støttespillere, mens republikanske presidenter som Eisenhower, Nixon og George H. Bush («Pappa Bush») ikke nølte med å legge press på dem. George W. Bush og hans politiske ekteskap med det Israel-vennlige religiøse høyre var en unntagelse fra regelen.

George W. Bush og hans politiske ekteskap med det Israel-vennlige religiøse høyre var en unntagelse fra regelen. (Foto: Scanpix)George W. Bush og hans politiske ekteskap med det Israel-vennlige religiøse høyre var en unntagelse fra regelen. (Foto: Scanpix)

At USA ikke nedla veto mot kravet om umiddelbar stans i krigshandlingene og full israelsk tilbaketrekking som de 14 andre medlemslandene i Sikkerhetsråder stemte for, endrer ikke noe ved dette.

Brukt i valgkampen

Den andre grunn til at israelerne slo til nå er at de snart skal ha valg. Begge de to regjeringspartier, Kadima med utenriksminister Tzipi Livni i spissen og Arbeiderpartiet med forsvarsminister Ehud Barak som leder, var på defensiven.

Regjeringen var sterkt belastet av at den ikke hadde klart å stanse Hamas` rakettangrep. Den konservative opposisjon med Benjamin Netanyahu lå an til å vinne med støtte fra små ytterpartier. Den massive krigføring i Gaza, uten hensyn til sivile tap og internasjonalt press, har styrket Barak og Livni. Palestinerne er med andre ord blitt brukt i den israelske valgkamp. Aldri har den israelske fredsbevegelse stått så svakt som nå.

Ville reise kjerringa etter Libanon

Den tredje grunn til angrepet på Gaza er at israelerne ville reise kjerringa etter Libanon-krigen. Den begynte også på grunn av rakettangrep mot Israel i tillegg til at israelske soldater ble kidnappet. Men den var både militært og politisk en slik fiasko at den resulterte i meget kritiske granskningskommisjoner. Det var Hizbollah og ikke israelerne som gikk seirende ut.

I dag er det flere og mer langtrekkende raketter i Libanon enn noen gang før, og det er ikke bare Hizbollah som er i besittelse av slike våpen, men også spesielle palestinske grupper som opererer på egen hånd. Med den godt forberedte og massive krigføring i Gaza ville israelerne demonstrere at de ikke er noen «papirtigere». De ville gjenreise den israelske militærmakts avskrekkingsfunksjon.

Israelsk ufølsomhet

Ikke bare har israelerne satt inn våpen som de måtte vite ville ramme kvinner, barn og eldre. De var selvsagt klar over at massiv luftbombing og rakettbeskytning og deretter gatekamper i tettbebyggelse ville kreve sivile ofre. Det overraskende er at israelerne så lenge hindret Gaza i å få nødvendige medisinske forsyninger og at israelske talsmenn på en så ufølsom måte kommenterte den humanitære krise.

Fredsprisvinner og president Shimon Peres. (Foto: Scanpix)Fredsprisvinner og president Shimon Peres. (Foto: Scanpix)

Det er ingen humanitær krise, hevdet en militær talskvinne mens hele verden kunne se hva som virkelig skjedde i Gaza. Israelerne klarte ikke å hindre at vi fikk et brutalt realistisk bilde av det som skjedde, selv om de holdt verdenspressen utenfor på en måte som neppe har skjedd i noen tidligere krig. Og president Shimon Peres slo an en lett spøk da en EU-delegasjon spurte om hvorfor det ble drept så mange flere palestinske enn israelske barn. Vi passer bedre på barna våre, sa fredsprisvinneren.

Korrupte Fatah

Israel vil måtte betale en høy moralsk og politisk pris, uansett hvordan det ender. Men når dette er sagt, må det straks tilføyes at de palestinske ledere ikke kommer særlig bedre fra det. Befolkningen i Gaza stemte ikke for Hamas i frie, demokratiske frie valg for at den skulle bli brukt som skjold i en brutal krig. De ga Hamas-politikerne seiren fordi disse var mindre korrupte enn Fatah. Arafats etterfølgere i Palestina har vist seg like korrupte som han og hans kone var. Og Hamas-lederne har demonstrert at de er fullstendig hensynsløse når det gjelder å bruke forsvarsløse sivile i krigen mot Israel.

Palestinerne satset alltid galt

Jeg husker fra et intervju jeg engang hadde med Abba Ebban som var Israels utenriksminister og ble regnet som en «due»: «The palestinians never miss a chance to miss a chance!» (Palestinerne lar aldri en sjanse gå fra seg til å miste en sjanse). Det begynte med at de allerede før Den annen verdenskrig satset på Husseini fremfor den mer moderate Noussiebeh. Husseini støttet Hitlers utryddelse av det jødiske folk. Etter at FN i 1947 vedtok delingsplanen for Palestina, satte palestinerne sitt håp til araberstatene som i 1948 gikk til angrep på den unge jødiske stat. Resultatet ble at 750.000 palestinere ble fordrevet fra sine hjem.

Ben Gurions advarsel

En av dem som var med på å kaste ut palestinerne, var David Ben Gurion, og han var slett ingen due. Men Ben Gurion hadde vett og forstand til å innse at det var den rene galskap å holde fast på de okkuperte områder etter Seksdagerskrigen i 1967. Jeg møtte ham i hans leilighet i Tel Aviv etter at han hadde brutt med det israelske arbeiderpartiet og stod i ensom opposisjon. Den palestinske befolkning er så tallrik og formerer seg så raskt at det vil bli umulig å opprettholde Israel som både en demokratisk og en jødisk stat dersom vi ikke gir opp de okkuperte områder, sa Ben Gurion.

Koloniseringen av Vestbredden

Men hans gamle venner i det israelske arbeiderpartiet og i fagbevegelsen ville ikke høre på ham. Det var under arbeiderpartiregjeringen at den folkerettstridige bosetting på Vestbredden begynte, og den fortsatte for fullt med Begins Likud-regjering. Da Sharon ble statsminister, forserte han koloniseringen slik at palestinerne mistet viktige landområder og vanntilførsler. At Sharon så tvang de mest fanatiske settlere til å forlate Gaza endret ikke noe ved dette faktum. Regjeringen Olmert har bare fortsatt på denne linje, selv om den israelske forsvarsstaben har advart. Her ligger hovedgrunnen til konflikten. Her er forklaringen på at en tostatløsning ikke lenger er noe realistisk alternativ.

Arabere drepte palestinere

I dette spill har araberstatene gjort lite for virkelig å hjelpe palestinerne. I virkeligheten er det blitt drept flere palestinere av arabere enn av israelere den siste generasjon. Jeg var med på å dekke den brutale borgerkrigen i Jordan i 1970 da kong Hussein lot sine lojale beduinstyrker beskyte de palestinske flyktningeleire. Jeg glemmer aldri lukten og synet av massegravene etterpå. Da PLO søkte tilflukt i Syria, benyttet president Assad anledningen til å massakrere tusener av dem og tvang dem igjen på flukt.

De toer sine hender

I den aktuelle konflikten ser vi på ny hvordan araberne toer sine hender. Det er bare den iranske regjering som har gitt Hamas åpen støtte slik den også støtter Hizbollah. Men ayatollaene i Teheran har sin egen dagsorden - å utslette staten Israel, i fremtiden kanskje med atomvåpen, samtidig som de skal vinne innflytelse i den arabiske verden. Derfor har den egyptiske og saudiarabiske regjering ikke gitt noen som helst støtte til Hamas; ja, de gir faktisk Hamas mye av skylden for det som nå skjer. Men samtidig må både Egypts, Saudi-Arabias og Syrias ledere være forsiktige, for palestinernes tragedie skaper stor sympati for Hamas blant massene. Det styrker Irans innflytelse.

Å vente på Godot

Hva med resten av verden? Den såkalte «Kvartetten», bestående av USA, EU, FN og Russland, har utspilt sin rolle. EU opptrer like splittet her som ellers i viktige utenrikspolitiske spørsmål. Måten Tsjekkia ivaretar sitt formannskap på er det reneste amatørskap. Da blir det litt merkelig når Norsk Utenrikspolitisk Institutts ellers så nøkterne sjef, Jan Egeland, sier: «Alle ære til EU og verdens mest aktivistiske diplomati i vår tid, det franske». Dette er ikke tiden til å drive EU-propaganda.

Nei, alt står og faller med USA, noe også Egeland innser. Jeg har liten tro på at Barack Obama vil gjøre det «pappa Bush» gjorde, nemlig å innstille all økonomisk hjelp til israelerne når de saboterer amerikansk diplomati. Det er som å vente på Godot.

Ingen meglerrolle for Norge

Utenriksminister Jonas Gahr Støres uttalelser og reiseaktivitet kan tyde på at regjeringen tror Norge fortsatt har en viktig rolle å spille i Midtøsten-diplomatiet. Det er en illusjon. Oslo-avtalen er død og begravet og gir ikke Norge noen laurbær lenger. Anerkjennelsen av Hamas har heller ikke styrket Norges status i Israel. At man før eller senere må snakke med Hamas er innlysende, men en så vanskelig prosess kunne ikke Norge fronte alene.

Muligens lever de i UD i sin egen verden, for i fjor høst støttet departementet et universitetsseminar der representanter for Det muslimske broderskap i Egypt deltok. Å karakterisere muslimbrødrene som «moderate», slik UD-rådgiveren Gry Larsen gjorde, var mildt sagt merkelig. Det muslimske broderskap fornekter Holocaust (Shoa) og er enig med Iran i at Israel bør utslettes. Dessuten arbeider broderskapet for å styrte den autoritære egyptiske regjering. Ved å invitere representanter for denne bevegelse gjorde Norge seg uaktuell som megler ikke bare i Israel, men også i Egypt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren
Siste nytt
21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus