Gateslag på Karl Johan

Oslo-politiet kjempet torsdag kveld for å roe demonstranter i Oslo sentrum etter en støttedemonstrasjon for Israel utenfor Stortinget og et fakkeltog senere på kvelden. (Foto: Scanpix)
Oslo-politiet kjempet torsdag kveld for å roe demonstranter i Oslo sentrum etter en støttedemonstrasjon for Israel utenfor Stortinget og et fakkeltog senere på kvelden. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet var dramatiske scener i Oslo sentrum torsdag kveld. Det brøt ut en voldsom kamp mellom demonstranter og politi på Karl Johan. Seks personer ble skadd.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er et realt slag i Karl Johansgate, med en kjerne på rundt 200 stykker. Det er steinkasting og ruteknusing og jeg har måttet søke dekning for ikke å bli truffet, fortalte en av ABC Nyheters journalister i Oslo Sentrum, Erik Rolandsen, rundt 21-tiden.

Han meldte om at svært mange vinduer fra Grand Café og nedover Oslos paradegate Karl Johan var blitt knust. Demonstranter hadde samlet seg ved Nationaltheateret hvor de kastet flasker og stein mot politiet. Noe senere beveget de seg videre til Universitetsplassen, hvor de satte fyr på julegranen.

Les også: Forbannet på palestinske demonstranter

Store politistyrker barket sammen med anti-israelske demonstranter etter den pro-israelske støttemarkeringen foran Stortinget. Også foran den israelske ambassaden i Parkveien kom det til sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks personer, blant dem fem politifolk, ble skadd i gateslaget i Oslo torsdag kveld i forbindelse med støttedemonstrasjonen for Israel. Til sammen ble 31 personer pågrepet og innbrakt i løpet av kvelden, melder NTB.

Foto: Erik RolandsenFoto: Erik Rolandsen

– Det skjedde en tidlig eskalering av situasjonen som vi i politiet ikke ønsket. Men jeg føler at vi klarte å forsvare den lovlige delen av demonstrasjonen. Den ble noe amputert, men sikkerheten måtte komme først, oppsummerer Oslo-politiets stabssjef, Johan Fredriksen.

Demonstrantene hadde vært utstyrt med kniver, slagvåpen, brannbomber og fyrverkeri, ifølge politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det hører ikke hjemme i en verdig demonstrasjon. Jeg hadde ventet at demonstrantene hadde respekt for ofrene i denne konflikten i fokus og at de hadde opptrådt med en grad av verdighet, istedenfor å framstå som en gruppe som forherliger vold og har en helt annen agenda, sier stabssjefen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at politiet i det lengste unnlot å benytte tåregass.

Teksten fortsetter under bildet

Foto: Erik RolandsenFoto: Erik Rolandsen

Ved 20.50-tiden torsdag kveld meldte en annen av ABC Nyheters reportere i Oslo sentrum, Andreas H. Lunde, at situasjonen var uoversiktlig, og at demonstrantene hadde tilholdssted i området ved UD.

– Det ser ikke ut som om politiet har helt kontroll. Det kastes steiner og er tilløp til gatekamp, sier Lunde.

- Liten respekt for ytringsfriheten

Ifølge en pressemelding fra Oslo politidistrikt utviste et stort antall motdemonstrasjoner liten respekt for ytringsfriheten under markeringen torsdag kveld.

– Enkelte klarte å trenge gjennom til den lovlige markeringen på Eidsvolls plass, og vi var derfor nødt til å iverksette tiltak for å gjenopprette nødvendig avstand mellom demonstranter og motdemonstranter.

– I tillegg ble det avfyrt fyrverkerier og kastet ulike gjenstander mot politiet og fredelige folkemengder. Av hensyn til sikkerheten til alle som oppholdt seg på stedet, måtte politiet derfor iverksette en rekke tiltak - blant annet bruk av tåregass for å spre ansamlinger av aggressive mennesker, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Saken fortsetter under bildet

Foto: Erik RolandsenFoto: Erik Rolandsen

Stabssjefen understreker at politiet unnlot å benytte tåregass i det lengste, for ikke å bidra til å eskalere situasjonen.

- Vi holdt tilbake på gassbruken så lenge dette var forsvarlig. Vi har benyttet lempelige midler tatt i betraktning aggresjonen og voldsutøvelsen som fant sted, sier Johan Fredriksen.


Politiet observerte blant annet avfyring av raketter mot mennesker, kasting av flasker med ulikt innhold - herunder såkalte «brannbomber», samt flere kniver og slagvåpen.

- Dette hører overhodet ikke hjemme i en fredelig demonstrasjon, og viser at enkelte hadde en annen agenda enn å bruke ytringsfriheten og uttrykke sin mening på fredelig vis, sier stabssjefen.

Det er knuste vinduer langs hele Karl Johansgate. Foto: Erik RolandsenDet er knuste vinduer langs hele Karl Johansgate. Foto: Erik Rolandsen



Politiet har så langt registrert skader på to personer, herunder én polititjenestemann. Et stort antall tjenestemenn fra Oslo politidistrikt er fortsatt utstasjonert i Oslo sentrum, og vil opprettholde nødvendige tiltak for å ivareta publikums sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere sammenstøt

Både på Egertorget, i Rosenkrantz' gate og andre steder i Oslo kom det til sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Tåregassen lå som et teppe over Oslo sentrum, mens demonstrantene fortsatte å bruke nyttårsraketter mot politiet.

Demonstrasjonen hadde gått forholdsvis rolig for seg i godt over én time før sammenstøtene skjedde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved 17-tiden innledet Israel for fred og andre proisraelske organisasjoner sine støttemarkeringer foran Stortinget.

Mens Fremskrittspartiets leder Siv Jensen sto på talerstolen foran Stortinget, ble det israelske flagget brent blant hissige motdemonstranter.

- La meg slå fast at krig er det verste som er, det vet også mange nordmenn som kan huske den gangen dette landet også var rammet av ufred, det å bli rammet i eget land slik Israel har gjort. Nå svarer landet med å bruke sin rett til å forsvare seg, sa Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nervøs

- Det er brutalt, selvfølgelig er det det. Situasjonen i Midtøsten er brutal, slo hun fast. Under sin appell gikk også Jensen hardt ut mot mediedekningen av konflikten, så vel som Irans støtte til Hamas.

- Jeg forsvarer ikke overdreven militær bruk, men det jeg forsvarer er Israels rett til å forsvare seg som en suveren stat, sa Jensen.

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen var til stede torsdag.

- Det er klart at Siv er nervøs, noe annet ville være helt unaturlig. Hun greide seg bra, sa Hagen til NTB.

Jensens appell ble møtt av jubelrop fra de pro-israelske demonstrantene, og buing og piping fra de frammøtte motdemonstrantene.

Tusener i rolig marsj

Bare noen hundre meter unna Stortinget og Karl Johans gate, som så ut som en slagmark etter herjingene, samlet tusenvis av mennesker seg på Youngstorget til fakkeltog til støtte for ofrene for krigen i Midtøsten. Torget var nærmest smekkfullt før appellene begynte klokken 19.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Få av de frammøtte hadde med seg flagg eller bannere. I stedet hadde deltakerne med seg fakler for å vise sin støtte til ofrene for krigen.

En bred allianse av alle de store humanitære organisasjonene, Idretts-Norge, kirkesamfunn, fagbevegelse og organisasjoner støttet markeringen.

Det var også fakkeltog i Bergen, Trondheim, Tromsø og Stavanger.