Gass mot demonstrantene

Gass mot demonstrantene
Gass mot demonstrantene

<pPolitiet bruker tåregass mot motdemonstranter under støttemarkeringen for Israel utenfor Stortinget.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er det kaotisk og helt tåkelagt her nå. Politiet prøver å spre demonstrantene med hester. Det er ikke femti meter sikt her. Men politiet har relativt god kontroll, forteller ABC Nyheters reporter på stedet, Erik Rolandsen ved 17.40-tiden torsdag.

Ifølge Rolandsen var politiet tidlig ute med hunder, noe som mange demonstranter lot seg provosere kraftig av.

Politiet tydde til tåregass da de flere hundre motdemonstrantene skulle flyttes fra ringen de hadde dannet rundt Eidsvolls plass. Demonstrantene svarte med å fyre av nyttårsraketter mot politiet. Det ble også avfyrt raketter inn på plassen foran Stortinget.

Støttemarkering

Flere hundre motdemonstranter møtte opp foran Stortinget da Israel for fred og andre pro-israelske organisasjoner holdt støttemarkeringer i Oslo torsdag.

Klokka 17 startet Frp-leder Siv Jensen og pro-israelske aktivister sin demonstrasjon på Eidsvoll plass foran Stortinget i Oslo. Stemningen beskrives som amper, og det blir kastet flasker og steiner inn blant de som markerer sin støtte for Israel.

- La meg slå fast at krig er det verste som er, det vet også mange nordmenn som kan huske den gangen dette landet også var rammet av ufred, det å bli rammet i eget land slik Israel har gjort. Nå svarer landet med å bruke sin rett til å forsvare seg, sa Jensen.

- Det er brutalt, selvfølgelig er det det. Situasjonen i Midtøsten er brutal, slo hun fast. Under sin appell gikk også Jensen hardt ut mot mediedekningen av konflikten, så vel som Irans støtte til Hamas.

- Jeg forsvarer ikke overdreven militær bruk, men det jeg forsvarer er Israels rett til å forsvare seg som en suveren stat, sa Jensen.

Møtt med jubelrop og buing

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen var til stede torsdag.

– Det er klart at Siv er nervøs, noe annet ville være helt unaturlig. Hun greide seg bra, sa Hagen til NTB.

Jensens appell ble møtt av jubelrop fra de pro-israelske demonstrantene, og buing og piping fra de frammøtte motdemonstrantene.

Klokken ti på syv ble det brukt tåregass mot demonstrantene som har samlet seg foran den israelske ambassaden i Oslo. Ifølge ABC Nyheters reporter på stedet, Andreas Lunde, har demonstrantene kastet steiner mot politiet bak sperringene.

– Demonstrantene har flere ganger presset mot disse sperringene. Det virker som om det er et tyvetalls personer som er mest aktive.

Jensen deltar ikke i fakkeltoget

Frp-formann Siv Jensen har bestemt seg for å ikke delta i fakkeltoget i Oslo sentrum torsdag kveld. Jensen hadde opprinnelig planlagt å delta i fakkeltoget, som arrangeres til støtte for krigens ofre i Midtøsten.

- Etter en totalvurdering torsdag ettermiddag, har Siv valgt å ikke være med i toget klokken 19, sier Fremskrittspartiets generalsekretær Geir Mo til VG Nett.

Mo vil ikke kommentere om politiet har bedt Frp-formannen holde seg hjemme.

Oslo-politiet møtte mannsterkt frem for å holde motdemonstranter unna under en støttedemonstrasjon for Israel. Foto: Scanpix.Oslo-politiet møtte mannsterkt frem for å holde motdemonstranter unna under en støttedemonstrasjon for Israel. Foto: Scanpix.

Personvernpolicy