Røde Kors sjokkert over Israel

En såret får behandling etter et israelsk rakettangrep i Beit Lahiya. Foto: Scanpix/AP.
En såret får behandling etter et israelsk rakettangrep i Beit Lahiya. Foto: Scanpix/AP.

<pRøde Kors rapporterer om «sjokkerende scener» i Gaza.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe leger fra organisasjonen fant onsdag 12 lik i et hus som hadde blitt beskutt. Ved siden av sine døde mødre var det fire svært unge barn, som var for svake til å reise seg, ifølge Røde Kors. Også en mann som var for svak til å reise seg befant seg i rommet.

Bistandsarbeiderne skal ha blitt nektet adgang til stedet i flere dager. «Dette er en sjokkerende hendelse», sier Pierre Wettach, Røde Kors’ leder for delegasjonen til Israel og de okkuperte palestinske områdene.

Røde Kors-komiteen skriver i en pressemelding at det israelske forsvaret må ha kjent til situasjonen uten å hjelpe de sårede. Hæren skal heller ikke å ha gjort det mulig for Røde Kors eller palestinske Røde Halvmåne å bistå.

Dette er usedvanlig harde ord fra Røde Kors, som i Genève-konvensjonen er beskyttet som en nøytral organisasjon.

- Klart brudd på folkeretten

 Røyk stiger etter et israelsk rakettangrep øst på Gazastripen. Foto: Scanpix/EPA. Røyk stiger etter et israelsk rakettangrep øst på Gazastripen. Foto: Scanpix/EPA.

- Vi anser dette som et klart brudd på folkeretten. Vår oppgave er ikke å ta stilling til hvem som er skyld i konflikten, men alle partene må ta hensyn til krigens regler. Israel må ha visst at her lå det sårede og døde personer. Det er deres plikt å gi dem bistand, ifølge folkeretten, sier Mads Harlem, leder i folkerettseksjonen i Norges Røde Kors, til ABC Nyheter.

- Det har blitt hevdet fra israelsk side at Hamas bryter folkeretten, og bruker sivile som skjold. Mener ikke Røde Kors at Hamas bryter folkeretten?

- Vi sier til begge partene at de må respektere folkeretten. Årsaken til at vi gikk ut denne gangen var denne konkrete hendelsen. Vi ville gjort akkurat det samme om det var Hamas som hadde gjort dette, sier Harlem.

- Vil granske

«Vi er i kamp med terrororganisasjonen Hamas, som bevisst har brukt sivile palestinere som menneskelige skjold», skriver den israelske hæren (IDF) i en e-post til ABC Nyheter.

«IDF jobber i tett samarbeid med internasjonale bistandsorganisasjon under kampene, slik at sivile kan få hjelp», skriver hæren, som i e-posten understreker at man ikke med vilje retter angrep mot sivile, og at visse aksjoner har blitt avblåst for å «berge sivile liv og skaffe hjelp til uskyldige sivile.»

Hæren skriver at alvorlige anklager om hærens opptreden vil bli etterforsket, «så snart en formell klage er mottatt.»

Les også: - Kan angripe ambulanser

Sårede fanget i ruinene

7. januar fikk fire ambulanser fra palestinske Røde Halvmåne og de internasjonale Røde Kors-komiteene for første gang tilgang til hus i Zaytun-nabolaget i Gaza by som har vært direkte berørt av israelske granatangrep.

Det var der gruppen fant de fire sårede barna. I et annet hus fant gruppen 15 andre overlevende, blant disse flere sårede, ifølge organisasjonens pressemelding. Israelske soldater ved en militærpost omkring 80 meter unna huset beordret personellet fra Røde Kors og Røde Halvmåne om å fjerne seg fra stedet, noe disse nektet.

Totalt fikk gruppen evakuert 18 sårede og 12 andre som var ekstremt utslitt. Også to lik ble brakt ut. Røde Kors og Røde Halvmåne vil torsdag vende tilbake for å hente resten av likene.

Ifølge organisasjonens opplysninger skal det være flere sårede i andre ødelagte hus i området. Organisasjonen krever nå at ambulanser sikres adgang til området, og at redningspersonell får anledning til å gjøre søk etter sårede.

Israels erklærte mål med militæraksjonen er å stanse rakettangrepene militante aktivister på Gazastripen gjennomfører mot områder sør i Israel.

- Bruker menneskelige skjold

En israelsk soldat på et vakttårn ønsker sine kamerater velkommen tilbake etter patrulje inne på Gazastripen. Foto: Scanpix/EPAEn israelsk soldat på et vakttårn ønsker sine kamerater velkommen tilbake etter patrulje inne på Gazastripen. Foto: Scanpix/EPA

Amnesty International anklager begge parter i konflikten for å bruke sivile som menneskelige skjold, melder BBC.

«Israelske soldater har gått inn og tatt stilling i flere palestinske hjem. Familier har blitt tvunget ned i første etasje mens resten av huset blir brukt som militærbase og til snikskytterstillinger», heter det i en uttalelse fra organisasjonen.

Israelsk luftvåpen gjennomførte torsdag massive angrep mot tunneler i Gaza som brukes til smugling. Fra Libanon skjøt noen opp raketter som landet nord i Israel, uten at mennesker kom til skade. Israel svarte med artilleriild. Det var torsdag ettermiddag uklart hvem som stod bak angrepet.

Les også: Hizbollah nekter ansvar

Mer enn 700 mennesker har blitt drept siden angrepene tok til 27. desember. Israel har sendt en representant til Kairo for samtaler om en egyptisk plan for våpenhvile, melder AFP.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus