God glid av russere

Skianlegget i Trysilfjellet er ett av de norske skianleggene som opplever stor pågang fra russiske skiturister. Hele 1500 russiske turister er i bakkene, står på ski og feirer ortodoks jul her. Foto: Gunnar Lier / Scanpix.
Skianlegget i Trysilfjellet er ett av de norske skianleggene som opplever stor pågang fra russiske skiturister. Hele 1500 russiske turister er i bakkene, står på ski og feirer ortodoks jul her. Foto: Gunnar Lier / Scanpix.

<pAv utenlandske turister er det fortsatt dansker og svensker som dominerer norske skisentere, men nå kommer russerne.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske skisteder er populære reisemål for svensker, dansker, hollendere, tyskere og engelskmenn. Men nå har Hemsedal og Trysil fått kjenne vinden fra våre naboer i nord. Og at Norge er et populært turiststed er ikke rart når du ser på snørapportene fra skiinfo.no.

Rapportene viser at det er meget bra forhold på stort sett alle av de største skistedene.

Russerboom

- Her det satt rekord i antall russere og dansker, forteller Aud Inger Almaas, informasjonsansvarlig i Trysilfjellet Alpint As. Hele 1500 russiske turister er i bakkene, står på ski og feirer jul her. Den russiske julaften ble nemlig feiret 6. januar.

Danskene utgjør 40 prosent av alle gjestene våre denne sesongen og er på en klar førsteplass av antall besøkende, forteller Almaas. Forholdene i Trysil er ellers bra med 59 av totalt 65 åpne bakker, snødybde på 68 cm på toppen og 47 meter på bunnen i både terreng og nedfall.

Svenskene dominerer Hemsedal

Russere er det også mange av i Hemsedal.

– De feirer ortodoks jul i denne uken, og legger ferien hit, forteller Marit Fosse, presseansvarlig i Hemsedal skisenter. Men det er svensker det er mest av, noe som er vanlig i Hemsedal. Hemsedal og Trysil blir eid og drevet av det svenske konsernet Skistar, noe som fører til at nettopp de to stedene er blir markedsført ekstra for svensker. Vi kunne trengt litt mer naturlig snø, sier Fosse.

Det er jo bare å peise på med snøkanoner da, men naturlig er jo bestandig best. Det er heldigvis meldt mer snø til helgen. Hemsedal ble kåret som det syvende beste stedet å tilbringe skiferien på av den britiske avisen the Telegraph i begynnelsen av januar.

Snørapporten fra skiinfo.no viser meget bra forhold i Hemsedal med snødybde på 80 cm og 65 cm i nedfall, og 62 cm og 52 cm i terrenget. 19 av 22 bakker er åpne.

Det er meldt snø på fredag.

Reklamekampanje i Moskva

Ifølge reiselivsanalytiker John Aurtande i Innovasjon Norge har Russland og Polen økt mest i antallet turister fra i fjor.

- Vi har samarbeidet med Trysil, Hemsedal, Kvitfjell, Hafjell, Geilo og Skeikampen forteller Olga Philippenko, markedsfører av Innovasjon Norge i Moskva.

– Vi har sett mest resultater i Trysil og Hemsedal, men det er jo også disse stedene vi først og fremst har markedsført. Vi har hatt en veldig omfattende markedskampanje med reklamevedlegg og artikler i skiblader og aviser. Vi har også hatt reklameplakater rundt om i byen.

Vi ser økning, men det er ikke så stort press som vi ønsket, antagelig på grunn av at folk generelt har litt dårligere råd nå.

Genialt i Geilo

– Forholdene er ubeskrivelige, de må bare oppleves, sier Tom Roll administrerende direktør i Destinasjon Geilo BA.

– Og første delen av januar ser veldig bra ut. Vi har hatt noen kanselleringer av firmakunder, men når det gjelder individuelle gjester så har vi ikke sett noen endringer. V i har faktisk aldri hatt flere besøkende enn denne vinteren, men ser vi på omsetningen så merker vi at folk er mer forsiktig med pengene enn før. Det er størst andel nordmenn her, de utgjør ca 75 til 80 prosent av antallet gjester.

I likhet med Trysil er det mange dansker som er besøkende.

– Danskene har en soleklar førsteplass av utenlandske turister, forteller Roll. Resten av turistene består av svensker, hollendere, tyskere og engelskmenn. Russere har de ikke sett så mye til. Geilo har bra forhold i bakkene, alle heisene er åpne og 31 av totalt 39 bakker er i bruk. Snødybden er på 50 cm

Hege Handegaard i Skeikampen Resort har heller ikke sett så mye til russiske turister.

– Vi har hatt oppgang i antall tyskere, ellers er det som i fjor med mange dansker og svensker, pluss hollendere. Skeikampen har meget gode forhold med 60 cm i snødybde og 13 av 17 heiser åpne.

Personvernpolicy