Storm og regn på kysten - mildt og snøfattig i øst

<pStormværet langs kysten gir seg ikke. Men på Østlandet er det muligheter for skiturer i høyden og skøytemoro i lavlandet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Arnt Folgerø): To lavtrykk i Norskehavet vil pumpe varmluft med storm og regn mot kysten fra Rogaland og nordover til Lofoten i helgen, opplyser Meteorologisk institutt i Oslo.

- Det blir storm fra Stadt til Lofoten på lørdag kveld og søndag, og Vestlandet og Nordland får mye nedbør, opptil 50 millimeter lokalt i Nordland, sier statsmeteorolog Vibeke Thiness til NTB.

Med den snøen som er falt i Trøndelag og nordover innebærer værvarslet utrivelig forhold med snøsmelting og fare for flom. Men i kommende uke roer været seg, vinden dreier på nord og det blir kaldere igjen. Væromslaget begynner i Finnmark mandag og brer seg videre sørover fra midten av uka.

Moro på skøyter

Sørlandet får en del av vinden og nedbøren langs kysten, mens Østlandet blir liggende i regnskyggen. Her blir det mildvær og plussgrader og ikke nedbør av betydning, ei lei melding for dem som hadde håpet på snø og skikkelig skiføre i januar.

- Men man kan jo ha det moro med vinter og barfrost likevel, sier Thiness. Hun anbefaler en fritidssyssel som har fått et ekstra puff på Østlandet denne barfrostvinteren, å gå på skøyter på sjø- og ferskvannsis.

Heller ikke langtidsvarselet fra Meteorologisk institutt gir noe håp om snø for skientusiastene på Østlandet, der man må til fjells for å få skikkelig snø under skiene.

Sprikende prognoser

- Prognosene videre for været spriker i alle retninger, det kan bli høytrykksvær eller lavtrykksvær med fortsatt vind og nedbør, sier Thiness.

Det har vært et stabilt høytrykk over Sør-Skandinavia de siste ukene, som nå beveger seg sørøstover over Polen. Det betyr at høytrykket ikke beveger seg langt nok sørover, noe som igjen fører til at lavtrykkene fortsatt blir tvunget å gå nordøstover i Norskehavet.

Følgen av det blir vestavind og nedbør langs norskekysten og mangel på nedbør på Østlandet, mener Thiness.

Forsideillustrasjon: Colourbox.com.

Personvernpolicy