Frykter kaos under nyttårsfeiring i Kina

En kineser border et persontog gjennom vinduet, i håp om å finne seg en plass. Myndighetene i Beijing frykter fullt kaos under feiringen av det kinesiske nyttåret senere denne måneden. Mange omreisende arbeidere er svært misfornøyde med at de ikke har råd til å dra hjem til nyttår, og myndighetene frykter at det skal bryte ut opptøyer i disse miljøene. Foto: SCANPIX/REUTERS.
En kineser border et persontog gjennom vinduet, i håp om å finne seg en plass. Myndighetene i Beijing frykter fullt kaos under feiringen av det kinesiske nyttåret senere denne måneden. Mange omreisende arbeidere er svært misfornøyde med at de ikke har råd til å dra hjem til nyttår, og myndighetene frykter at det skal bryte ut opptøyer i disse miljøene. Foto: SCANPIX/REUTERS.

<pMyndighetene i Beijing frykter fullt kaos under feiringen av det kinesiske nyttåret senere denne måneden. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beijing (NTB-Reuters-AP): Mange omreisende arbeidere er svært misfornøyde med at de ikke har råd til å dra hjem.

Politikere og sikkerhetsfolk er redd for at misnøyen skal føre til opptøyer i Guangdong-provinsen sør i landet og i andre viktige industristrøk. Situasjonen kan bli ekstra dramatisk hvis is og snø i år som i fjor lammer transporten.

Statlige medier har advart om at fattige arbeidere som er rammet av det globale økonomiske tilbakeslaget, kan bli gående og drive i storbyene.

- Vi må forberede oss helt og fullt på kampen mot is, regn og snø, heter det i en ordre til kinesisk politi.

- Vi har høstet mange erfaringer fra katastrofen som iskulden påførte oss i fjor. Hvis det blir mye is og snø i år, vil vi stenge enkelte veier av hensyn til de reisendes sikkerhet, sier Xu Yahua i det kinesiske samferdselsdepartementet.

Arbeidsledigheten i Kina øker og bidrar til stigende sosial og politisk uro. Regjeringen i Beijing frykter at misnøyen skal føre til at kritikere samler seg i et opposisjonsparti som kan utfordre det herskende kommunistpartiet.

Personvernpolicy