Den nye røykefaren

NY FARE: Selv lenge etter at sigaretten er stumpet og røyken har forsvunnet ut av rommet utgjør giftige gasser og partikler en fare - særlig for små barn - mener amerikanske forskere. (Foto: Colourbox.com)
NY FARE: Selv lenge etter at sigaretten er stumpet og røyken har forsvunnet ut av rommet utgjør giftige gasser og partikler en fare - særlig for små barn - mener amerikanske forskere. (Foto: Colourbox.com)

Forskere advarer om nok en fare ved røyking. Bare lukten som sitter i klær og rom kan være skadelig. - Nesa di lyver ikke, kom deg unna, sier en forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Passiv røyking: Å puste inn røyk fra andres sigaretter.

Second-hand smoke (andrehåndsrøyk): Den engelske termen for den røyken som passive røykere trekker inn.

Third-hand smoke (tredjehåndsrøyk): Sigarettrøyk etterlater seg giftige partikler og gasser på klær, møbler, tepper, gulv osv. Ifølge amerikanske forskere utgjør disse giftstoffene en fare for helsen, spesielt barns helse.

I en pressemelding skriver forskere fra Massachusetts General Hospital at barn er spesielt utsatt fordi de puster i nærheten av, samt leker og krabber på forurensede overflater.

Det er bred enighet om at passiv røyking er skadelig, og de senere årene har man i flere land, deriblant Norge (2004), innført røykelover som skal sørge for at man utsettes for mindre av dette. Men nå advarer amerikanske forskere mot nok en skadelig effekt av røyking.

Det dreier seg om den usynlige, men giftige blandingen av gasser og partikler som blant annet fester seg til røykeres hår og klær, samt til tepper og møbler - og som varer lenge etter at røyken fra sigaretten har forsvunnet fra rommet.

Den giftige blandingen inneholder tungmetaller, kreftfremkallende stoffer og til og med radioaktive stoffer.

Forskerne advarer spesielt om at unge barn kan bli utsatt for dette, særlig hvis de krabber eller leker på gulvet.

Tredjehåndsrøyk

Third-hand smoke (tredjehåndsrøyk på norsk) er termen amerikanske forskere ved Massachusetts General Hospital for Children bruker for å beskrive disse giftige stoffene.

De har gjennomført en undersøkelse som viser at amerikanske foreldre er langt mindre kjent med denne faren enn de er med farene ved passiv røyking.

- Alle vet at passiv røyking er skadelig, men de vet ikke om dette, sier Jonathan P. Winickoff, som er hovedforfatter av studien og assisterende professor ved Harvard Medical School, til New York Times.

Han forklarer at tredjehåndsrøyk for eksempel er det man lukter når en røyker kommer inn i etter å ha tatt seg en sigarett, eller den røyklukten som er i et rom der noen har røkt tidligere.

- Nesa di lyver ikke, disse greiene er så giftige at hjernen din forteller deg at du bør komme deg unna, sier Winickoff.

Og enda viktigere er det å holde barna unna, mener forskerne fra Massachusetts General. I en pressemelding skriver de at selv det å bli utsatt for lave nivåer av tobakkspartikler har blitt assosiert med læringsvansker hos barn.

Lite dokumentasjon

Nyheten om at amerikanske foreldre ikke kjenner til farene ved tredjehåndsrøyk har gått verden rundt den siste uka. Og de amerikanske forskerne presenterer tredjehåndsrøyk som et nytt begrep. Men deres studie går på holdninger til tredjehåndsrøyk – den legger altså ikke frem noen beviser for at dette er så skadelig som de hevder.

Søk på internett viser at det er få referanser til begrepet, foruten alle som refererer til pressemeldingen fra forskerne eller artikkelen i New York Times. (Få steder etterlyses dokumentasjon.)

Man finner begrepet brukt i omtalen av en liten amerikansk studie fra 2006. Da fant forskerne et biprodukt av nikotin i babyers urin og i hårprøver, selv om foreldrene ikke røykte inne i huset eller i nærheten av babyene.

Ellers nevnes det i en studie som går på tobakksbruk sett i sammenheng med salg av bruktbiler.

Ukjent begrep, kjent problem

For helsesøster og rådgiver Rose Lyngra i Norges Astma- og Allergiforbund er tredjehåndsrøyk et ukjent begrep, men likevel et kjent problem.

Hun kan bekrefte at astmatikere og allergikere lider av andre menneskers røyking, selv lenge etter at sigaretten er stumpet og røyken har blåst vekk.

- Det er cirka 4000 giftstoffer i en sigarett. Når du røyker setter giftstoffene seg blant annet på husstøvet og vil sirkulere rundt om i husets eller leilighetens rom. For dem som har hudproblemer som eksem, og får disse giftstoffene på huden kan dette forverre eksemen.

- Det samme gjelder for dem som har astma og hyperreaktive (overømfintlige) lunger. Mange reagerer på røyk ved at de får utslag av sykdommen eller merker at den forverres, sier hun til ABC Nyheter.

- Vet ikke hvor skadelig det er

Hva så med norske helsemyndigheter? Er kampanjene som advarer mot den nye røykefaren på trappene? Neppe. Når ABC Nyheter ringer Statens institutt for rusmiddelforskning henviser de oss til Helsedirektoratet, som henviser til Folkehelseinstituttet, som igjen henviser til Helsedirektoratet.

- Det som er mest kjent også blant forskere, er skadene ved passiv røyking. Og vi vet at holdningen til passiv røyking har endret seg markant de siste årene, sier Kaja Kierulf, avdelingsdirektør for avdeling tobakk, ved Helsedirektoratet til ABC Nyheter.

Statistikken viser at folk er mer positive til ikke å røyke i hjemmet, og til ikke å røyke når barn er til stede. Folk er også positivt innstilt til lovendringen som kom i 2004, som sikrer røykefri servering, forklarer hun.

Kierulf er enig i at de amerikanske forskerne har tatt det et steg videre når de snakker om tredjehåndsrøyk.

- Uttrykket third-hand smoke er ikke kjent for oss. Vi vet ikke så mye om hvor skadelig det er for barn å oppholde seg i rom der det er røkt dagen før, sier hun.

- Det er ikke en problemstilling vi har diskutert veldig. Diskusjonen har mer dreid seg om at voksne røyker i rom med barn til stede, slik at barn blir utsatt for passiv røyking, sier Kierulf og råder oss til å ta kontakt med Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

- Vanskelig å måle

Hos STAMI får vi prate med Vidar Skaug, overlege ved Avdeling for kjemisk og biologisk arbeidsmiljø. Heller ikke han kjenner til tredjehåndsrøyking fra før, men han kommer med noen betraktninger ut ifra det som står i den amerikanske studien.

- Når det gjelder passiv røyking har vi harde data, det kan føre til hjerte- og karsykdommer og lungekreft, mens barn er mer utsatt for luftveisplager.

Ifølge Skaug kan noen også oppleve ubehag når det gjelder gass og partikler fra tobakksrøyk som har festet seg til klær, gulv og møbler.

- Det er da mindre sannsynlig med opptak via luften, men heller at særlig barn kan få forurensningene inn i kroppen via munnen fra forurensede fingre. Men håndfast effekt i form av målbare sykdommer, blir vanskelig å finne ut av, sier han.

- I teorien, ja...

Skaug forklarer videre at blant de tusenvis av giftstoffene som sigarettrøyk består av, er noen gasser som fordunster, mens andre vil feste seg til ting.

- Noe av dette kan da i teorien tas opp i mage og tarmsystemet hos barn. Om en slik eksponering utgjør noen helserisiko vet vi lite om.

- Jeg kjenner ikke til hvor stor en slik forurensning kan være og heller ikke om der er mulig å spore hvor stort et eventuelt opptak kan være.

- Det er utrolig vanskelig å dokumentere dette. Men om det er en risiko, er barn mer følsomme også fordi de tåler lavere konsentrasjoner av giftstoffer enn voksne, sier han.

- Er det noe som man bør prioritere å forske på?

- Røykeloven er kommet til Norge, sånn sett kommer dette litt på etterskudd, sier Skaug til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:37 Mann med machete hostet på politiet – pågrepet02:22 USA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent01:59 Singapore opprettholder forbud om sex mellom likekjønnede01:47 Bolsonaro-videoer fjernet fra Twitter for brudd på virusretningslinjer01:43 Hver femte nordmann oppgir dårligere fysisk form01:42 Porto nekter å følge nasjonal nedstengning00:51 Trøndelagsforskere utviklet koronatest i rekordfart00:05 Fagforbundet mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen00:01 Personbilfører til Ullevål – fikk traktorskuffe i hodet i kollisjon23:40 Florida vil ikke ha koronarammet cruiseskip23:39 Norsk Industri advarer mot at lokale karantenetiltak kan føre til søksmål23:39 Fortsatt tillit til myndighetene gjennom koronakrisen23:38 Nær 130 ansatte i Odfjell Drilling i Bergen får permitteringsvarsel23:38 Finland forlenger koronatiltak23:38 Spania forbyr begravelsesseremonier23:37 TV 2: Nær enighet på Stortinget om tredje krisepakke22:39 Norske alpinanlegg frykter konkursras21:41 Torsdag satt rådmannen i coronakrisemøte – fredag reiste han til Thailand21:34 2.400 passasjerer er hentet hjem – Regjeringen fortsetter samarbeidet med flyselskapene21:32 Spekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31 Bulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30 Trafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30 Søk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15 – LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00 Italia forlenger nedstengningen til 12. april20:35 Professor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34 Svensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30 Over 3.000 koronadøde i Frankrike20:29 Over 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14 Øykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47 Kristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45 Helsemyndighetene: Tegn til avflating av coronakurven19:13 Høie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11 Nær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07 FHI om corona-statistikk: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33 Beredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29 Ikke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28 Undersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27 Ungarn har vedtatt ny unntakslov18:27 Kombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23 Organisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23 Laveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12 Statsministeren tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31 Mann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24 Hospitalskip på plass i New York17:22 Indisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10 Svenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58 Nakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12 Regjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10 Bedre luftkvalitet i finske byer15:48 Massepermitteringer fra teatrene15:47 Jente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46 Coronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45 Anslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01 Saudi-Arabia øker oljeeksporten15:01 OL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27 Bodø: Død mann funnet i havet14:27 Barcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02 Benzema med syrlig stikk til Giroud14:01 Bryants håndkle dro inn hundretusener13:51 Savnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45 Hevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45 Twitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38 Sommer-OL starter 23. juli 202113:37 Soldater og politi drept i Afghanistan12:48 Stord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47 Helsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29 Coronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57 I USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40 Grande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33 NFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31 Juventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30 Tyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05 Tolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05 Fører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34 FN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33 Rana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33 Phuket stenger resten av Thailand ute10:31 Over 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04 Kane åpner for å forlate Tottenham10:03 Oslo Børs faller videre10:03 Kjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48 NVE ber kommunene forberede seg på flom09:44 Britisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38 En halv million i bot til oppdrettsselskap09:20 Senatorer granskes etter aksjesalg09:19 Antall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53 EasyJet setter alle sine fly på bakken08:44 Kollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet
Siste nytt
02:37NorgeMann med machete hostet på politiet – pågrepet02:22VerdenUSA har vedtatt at våpenbutikker kan holde åpent01:59VerdenSingapore opprettholder forbud om sex mellom likekjønnede01:47VerdenBolsonaro-videoer fjernet fra Twitter for brudd på virusretningslinjer01:43NorgeHver femte nordmann oppgir dårligere fysisk form01:42VerdenPorto nekter å følge nasjonal nedstengning00:51NorgeTrøndelagsforskere utviklet koronatest i rekordfart00:05NorgeFagforbundet mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen00:01NorgePersonbilfører til Ullevål – fikk traktorskuffe i hodet i kollisjon23:40Helse og livsstilFlorida vil ikke ha koronarammet cruiseskip23:39PengerNorsk Industri advarer mot at lokale karantenetiltak kan føre til søksmål23:39Helse og livsstilFortsatt tillit til myndighetene gjennom koronakrisen23:38PengerNær 130 ansatte i Odfjell Drilling i Bergen får permitteringsvarsel23:38Helse og livsstilFinland forlenger koronatiltak23:38Helse og livsstilSpania forbyr begravelsesseremonier23:37PengerTV 2: Nær enighet på Stortinget om tredje krisepakke22:39PengerNorske alpinanlegg frykter konkursras21:41VerdenTorsdag satt rådmannen i coronakrisemøte – fredag reiste han til Thailand21:34Helse og livsstil2.400 passasjerer er hentet hjem – Regjeringen fortsetter samarbeidet med flyselskapene21:32PengerSpekter frykter koronakollaps i kollektivtrafikken21:31Helse og livsstilBulgaria og Østerrike påbyr ansiktsmasker i offentligheten21:30NorgeTrafikken gjenopptas på Dovrebanen21:30NorgeSøk etter savnet isklatrer i Rjukan avsluttet21:15Penger– LO og NHO må forhandle opp tarifflønna i jordbruket til norsk nivå!21:00Helse og livsstilItalia forlenger nedstengningen til 12. april20:35Helse og livsstilProfessor: – Det vil komme flere alvorlige pandemier20:34SportSvensk skitopp bryter tausheten: – Det er en tøff situasjon20:30Helse og livsstilOver 3.000 koronadøde i Frankrike20:29NorgeOver 70 ærfugler funnet døde på Østlandet20:14Helse og livsstilØykommuner i Nordland forbereder coronaevakuering19:47Helse og livsstilKristen feiring i Frankrike var smittebombe19:45Helse og livsstilHelsemyndighetene: Tegn til avflating av coronakurven19:13Helse og livsstilHøie: Ikke vær redd for å møte opp hos fastlegen eller på sykehus19:11PengerNær halvparten av norske aviser sier det er aktuelt med permitteringer19:07Helse og livsstilFHI om corona-statistikk: – Klar over at det er betydelige mørketall18:33PengerBeredskapssjef frykter coronasvikt i internasjonale forsyningslinjer18:29NorgeIkke alle forstår corona-reglene: Her er to råd til myndighetene18:28PengerUndersøkelse: Fire av ti industribedrifter vurderer eller har iverksatt permittering18:27Helse og livsstilUngarn har vedtatt ny unntakslov18:27SportKombinert-Graabak advarer mot «kilometerkrigen»18:23Helse og livsstilOrganisasjon etterlyser krisepakke for sårbare barn18:23Helse og livsstilLaveste økning i smittetall i Italia siden 10. mars18:12Helse og livsstilStatsministeren tror Danmark kan gjenåpnes gradvis etter påske17:31NorgeMann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24Helse og livsstilHospitalskip på plass i New York17:22Helse og livsstilIndisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10Helse og livsstilSvenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58Helse og livsstilNakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12PengerRegjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10VerdenBedre luftkvalitet i finske byer15:48KulturMassepermitteringer fra teatrene15:47NorgeJente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46Helse og livsstilCoronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45PolitikkAnslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01PengerSaudi-Arabia øker oljeeksporten15:01SportOL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27NorgeBodø: Død mann funnet i havet14:27SportBarcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02SportBenzema med syrlig stikk til Giroud14:01SportBryants håndkle dro inn hundretusener13:51NorgeSavnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45NorgeHevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45PolitikkTwitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38SportSommer-OL starter 23. juli 202113:37VerdenSoldater og politi drept i Afghanistan12:48ReiseStord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47Helse og livsstilHelsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29PolitikkCoronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57StemmerI USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40PolitikkGrande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33SportNFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31SportJuventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30PengerTyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05NorgeTolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05NorgeFører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34Helse og livsstilFN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33NorgeRana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33ReisePhuket stenger resten av Thailand ute10:31PengerOver 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04SportKane åpner for å forlate Tottenham10:03PengerOslo Børs faller videre10:03Helse og livsstilKjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48NorgeNVE ber kommunene forberede seg på flom09:44VerdenBritisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38PengerEn halv million i bot til oppdrettsselskap09:20PengerSenatorer granskes etter aksjesalg09:19SportAntall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53ReiseEasyJet setter alle sine fly på bakken08:44NorgeKollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04SportIkke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59Helse og livsstilIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46KulturKritisk for countrylegenden John Prine06:46Helse og livsstilVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus