Familie fra Valdres trygt ute av Gazastripen

Utenriksdepartementet hadde onsdag håp om å få ut alle de norske som del av en større gruppe av utenlandske borgere. Foto: Scanpix
Utenriksdepartementet hadde onsdag håp om å få ut alle de norske som del av en større gruppe av utenlandske borgere. Foto: Scanpix

<pNorsk-palestinske Najah Aburayya fra Vang i Valdres og hennes fem barn klarte torsdag å komme seg trygt ut av Gazastripen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaza by/Oslo (NTB-Jofrid Egeland/Steinar Schjetne): - Tusen, tusen takk. Min glede kan ikke beskrives. Jeg er så glad, sier ektemannen Hisham Aburayya fra Vang i Valdres da NTB gir ham beskjeden om at kona og hans fem barna er evakuert trygt fra den krigsherjede Gazastripen.

Ministerråd Tor Wennesland bekreftet torsdag ettermiddag overfor NTB at familien på seks - moren og fem barn - hadde kommet seg gjennom grenseposten Erez mot Egypt, hvor de ble tatt imot av tre representanter for den norske representasjonen hos den palestinske selvstyremyndigheten.

- Bomber hele tiden

De seks er Nadjah Hamdi Ibrahim Aburayya (39) og hennes fem barn Dadal Hisham Muhammad Aburayya (17), Nedaa Aburayya (14), Lama Aburayya (12), Nahed Aburayya (9) og Basma Aburayya (4).

- Vi skulle egentlig bare på ferie, men har vært her i seks måneder. Vi kom ikke ut igjen. Det smeller og bomber hele tiden der. Vi har hørt at søskenbarna våre snakke om krig før, men nå skjønner vi selv hvordan det er, sier Dadal til Dagbladet.no.

Møtt av diplomater

- De blir kjørt i våre biler til den jordanske grensen, hvor de blir møtt av norske diplomater, sier Wennesland til NTB. Derfra blir nordmennene tatt til hovedstaden Amman, hvor de etter planen skal sette seg på et fly til Norge.

Ytterligere en norsk statsborger fulgte med i en større uttransportering av utenlandske statsborgere fra Gazastripen. Også dansker og svensker ble transportert ut torsdag. Wennesland vil ikke spekulere i når de sju nordmennene igjen kan sette sine bein på norsk, jord, men trolig er det kun snakk om dager.

- Jeg har ikke snakket med henne ennå, men kanskje senere i dag. Jeg må få vite når hun kommer hjem, for da skal jeg ta fri fra jobben og for feire sammen med dem, sier Hisham Aburayya.

Redde

De siste dagene har ikke Aburayya fått sove, men bare vandret hvileløst omkring hjemme og holdt seg oppdatert via nyhetene på TV. Han har fryktet det verste for kona og de fem barna i alderen fire til 17 år som har sittet hjelpeløse bak en stengt grense i Gaza siden i sommer.

- Familien min sier at det er et helvete der nede. Når jeg har snakket med dem over telefon, høres bombingen hele tiden. De har vært fryktelig redde, sier Hisham som har bodd i Norge med familien i sju år. Også hans familie har manglet strøm, vann og mat.

Farlig

Totalt har 14 norske statsborgere, 34 svensker og to danske familier sittet fast på Gazastripen siden bomberegnet startet tredje juledag. Når de øvrige sju nordmennene vil kunne bli brakt til sikkerhet er usikkert.

Onsdag var det håp om å få alle de 14 norske ut i løpet av den tre timer lange bombestansen for å slippe humanitær hjelp inn i Gaza. Situasjonen ved grensen ble imidlertid vurdert til å være for farlig for uttransportering.

Årsaken til at åtte fremdeles er igjen, er ikke kjent.

UD har løpende kontakt med de norske i området.

- De har det etter forholdene bra, men det er klart at for hver dag som går er dette en belastning, sier Wennesland.

Fredag i forrige uke slapp den første gruppa med utenlandske statsborgere ut fra Gazastripen. Blant dem var seks norske.

Personvernpolicy