Hizbollah nekter ansvar

Raketter fra Libanon har slått ned i nord-Israel. Ingen er drept.  Foto: Scanpix
Raketter fra Libanon har slått ned i nord-Israel. Ingen er drept.  Foto: Scanpix

<pIsrael svarer med artillerigranater etter at raketter ble avfyrt fra Sør-Libanon. - Palestinske utbrytergrupper kan stå bak, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunn
Les alt om Israel-Palestina-konflikten: Alle konflikters mor

Torsdag morgen slo Israel tilbake med artilleriild mot libanesiske mål, bekrefter en israelsk militærtalsmann.

Tidlig torsdag morgen ble minst tre raketter avfyrt, og den ene landet i nærheten av et eldresenter i byen Nasariya. Ifølge den israelske avisen Ha'aretz avfyrte Israel fem artillerigranater i en umiddelbar respons.

Klokka 10.30 meldte AFP at Hizbollah nekter for å stå bak angrepene.

Hizbollah sitter i den libanesiske regjeringen, og en talsmann avkreftet at gruppa sto bak, sier informasjonsminister Tarek Mitri.

Neppe ny Hizbollah-krig

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo tror ikke Hizbollahgeriljaen i Libanon, som i 2006 lå i krig med Israel, vil åpne en ny front i nord.

- Hizbollah er primært opptatt av situasjonen i Libanon, og ønsker ikke noen ny krig nå, sier Waage.

Hun tror heller radikale palestinske utbrytergrupper står bak angrepene.

- Likevel ser vi i dag at det er skutt ut raketter fra Libanon og Nord-Israel, og at Israel har besvart disse rakettangrepene. Disse rakettene er sannsynligvis ikke skutt ut som følge av en Hizbollahbeslutning. Sannsynligvis er det radikale palestinske utbrytergrupper som har skutt ut disse rakettene for å vise solidaritet med palestinerne på Gaza, mener Waage.

Flyr over Sør-Libanon

Louis Assi, som bor i byen Ebel es-Saqi i Sør-Libanon, sier til ABC Nyheter at rakettene ble avfyrt fra et folketomt område i Sør-Libanon, nær byen Nakoura.

- Angrepene skjedde i nærhetene av en by som heter Marwahin, som ligger tett på det stedet der Hizbollah drepte to israelske soldater i juli 2006. Det var også årsaken til at det brøt ut krig den gang, sier Assi til ABC Nyheter.

Han forteller at israelske fly er i lufta over Sør-Libanon.

Tidligere angrep

Sist gang det ble skutt raketter fra Libanon mot de nordlige delene av Israel var 17. juni 2007, da rammet de byen Kiryat Shmona og forårsaket mindre skader på bygninger, men ingen personskader.

Også den gang nektet Hizbollah ansvar, og Israel sa også at Hizbollah ikke var innblandet i angrepet. En ikke-navngitt palestinske gruppe fikk skylden.

Hamas nekter ansvar

Hamas nektet torsdag for at gruppa stod bak rakettene.

- Vi kan ikke skylde på noen palestinsk fraksjon, og vi vet ikke hvem som skjøt opp rakettene, sier Hamas-talsmann Raafat Morra til AFP.

- Hamas utkjemper sine slag innad i Palestina. Det er vårt prinsipp ikke å bruke andre arabiske land som utgangspunkt for å bekjempe okkupasjonen. Dette er vår fastlagte politikk.

Israelske medier har sitert ikke-navngitte militære kilder som sier rakettene kan ha blitt skutt opp av palestinske grupper som hevn for krigen i Gaza.

Den libanesiske regjeringen erklærte torsdag at den ønsker en full granskning for å finne ut hvem som skjøt rakettene opp fra Sør-Libanon, sier en regjeringstalsmann til AFP.


Sak og tittel oppdatert etter nye opplysninger fra AFP.

Personvernpolicy