Ungdommens tålegrense

Vil Johan Harstads «Darlah» skremme UPrisens ungdomsjury inn på soverommet til foreldrene sine?
Vil Johan Harstads «Darlah» skremme UPrisens ungdomsjury inn på soverommet til foreldrene sine?

<p«Grov, voldelig og sexfiksert ungdomslitteratur». Nå skal ungdommen vurdere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er ikke litteratur egnet for ungdom, mente bokskribent i Dagens Næringsliv Ola A. Hegdal da han på tampen av bokhøsten i fjor kritiserte norsk ungdomslitteratur for å være for grov og sexfiksert for unge lesere.

Foreningen !les har ikke tatt advarselen til etterrettning.

For tredje året på rad arrangerer de kåringen av UPrisen. En jury bestående av niendeklassinger fra hele landet skal kåre fjorårets beste ungdomsbok. Blant bøkene de skal lese er to av Hegdals skrekkeksempler.

Det er en voksen fagjury som har bestemt hvilke bøker som ungdommene skal lese seg gjennom. Her er Johan Harstads «Darlah: 172 timer på månen» og Terje Torkildsens «Marki Marco» blant de utvalgte.

Foreningen !les har ingen betenkeligheter med det de ber ungdommen lese.

- Å vurdere ungdommens eget syn er nettopp noe av hovedhensikten med denne prisen, sier Kjetil Kolstad fra Foreningen !les.

Han viser til at de i fjor sendte en samling utdrag fra en rekke ungdomsbøker rundt til ungdomsskolene, og at det da var de mest kontroversielle tekstene som ble favoritten blant ungdommene selv.

Harstads «Darlah: 172 timer på månen» fikk i fjor Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok. Hegdal mente at den var så voldelig og grusom at å be ungdom lese den var som å feie beina under dem på glattisen. Det fortelles om niendeklassinger som er så redde etter at de har lest boka at de må flytte inn på soverommet til foreldrene sine.

Kjetil Kolstad er ikke bekymret for at UPrisens ungdomsjury skal få traumer.

- Jeg har også hørt de historiene. Det er noen få på leseropplevelser som gjør et for sterkt inntrykk. De aller fleste vil ikke ha problemer med å lese dette. Det blir spennende å høre hvordan ungdommene selv responderer på disse bøkene.

Her er de nominerte bøkene:

1. Gro Dahle og Svein Nyhus: Roy. Cappelen Damm

2. Johan Harstad: Darlah: 172 timer på månen. Cappelen Damm

3. Mari Moen Holsve: Rasp. Gyldendal

4. Tone Kjærnli: Den mørke siden av månen. Cappelen Damm

5. Terje Torkildsen: Marki Marco. Samlaget

Personvernpolicy