Tilbake til 1973

Politietterforsker Sam Tyler (John Simms) blir sendt tilbake til 1973 i NRKs nye torsdagsserie «Life On Mars». Foto: Indy Magnoli/Kudos Film and Television
Politietterforsker Sam Tyler (John Simms) blir sendt tilbake til 1973 i NRKs nye torsdagsserie «Life On Mars». Foto: Indy Magnoli/Kudos Film and Television

<pI dag starter den prisbelønte BBC-serien «Life On Mars» på NRK1 som tar musikkelskere med på tidsreise tilbake til glamrockens dager i 1973.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I serien møter vi politietterforsker Sam Tyler i John Simms skikkelse, som etter å ha blitt nedkjørt i forbindelse med en politijakt på drapsmannen på kjæresten hans i 2006, plutselig befinner seg i Manchester i 1973. Er han i koma, eller drømmer han? Eller er han kanskje død?

Sam forsøker gang på gang å vende tilbake til nåtiden uten å lykkes. Men så blir han involvert i en parallell sak fra 70-tallet. Kan det være nøkkelen tilbake? Og enda viktigere - kan det redde kjæresten fra å bli drept i 2006?

Musikken gjenspeiler epoken

Men «Life On Mars» er ikke bare en politiserie (hvilket den er, men med visse sci-fi-effekter), fordi lydsporet til serien speiler musikkbildet i England i denne eksotiske musikalske perioden på 70-tallet på en utsøkt måte.

Seriens tittel er hentet fra David Bowies låt «Life On Mars», fra 1971-albumet «Hunky Dory», men låten ble først gitt ut som singel i nettopp 1973. Den gangen nådde den opp til tredjeplass på de britiske singellistene, og kom inn igjen på listen (som nummer 55) mer enn 30 år senere da BBC sendte serien for første gang i 2006.

Med dette som utgangspunkt viser serien hvordan livet og kulturen fungerte i industribyen Manchester i 1973, hele veien akkompagnert av den eksentriske glamrocken som dominerte musikkscenen i epoken.

John Simm (Sam Tyler), Philip Glenister (Gene Hunt) og Liz White (Annie Cartwright). Foto: Kudos Film and TelevisionJohn Simm (Sam Tyler), Philip Glenister (Gene Hunt) og Liz White (Annie Cartwright). Foto: Kudos Film and Television

Soundtracket til serien er en samling av nøye sammensatte sanger som foruten Bowie teller samtidige storheter som Roxy Music, T. Rex, Sweet, The Faces, Slade, Mott The Hoople og Thin Lizzy. Ikke alle typiske glamrockere, men dog...

Det dominerende moderne

Glamrocken - eller glitterrocken som deler av den ble kalt med Gray Glitter og The Glitter Band i spissen - var altså det dominerende moderne musikalske uttrykket i England på begynnelsen av 70-tallet.

Musikken har satt spor etter seg, noe vi fremdeles ser ettervirkningene av på dagens musikkscene. David Bowie er utvilsomt den fra epoken som har inspirert flest av sine etterkommere, og har sågar fått æren av å levere låten som oppfølgerserien «Ashes To Ashes» er basert på. Her havner rollekarakterene plutselig tilbake i 1982, men det er en helt annen historie som sikker også blir å se på norsk fjernsyn om ikke så alt for lenge.

«Life On Mars» vant i 2006 Emmy for beste dramaserie.

Musikken

I løpet av serien, får du høre disse låtene (med effektive bilder til):

Slik han ble fremstilt på plateomslaget til albumet «Aladdin Sane»Slik han ble fremstilt på plateomslaget til albumet «Aladdin Sane»

David Bowie: «Life On Mars?»*
Roxy Music: «Street Life»*
Paul McCartney And Wings: «Live And Let Die»*
Electric Light Orchestra: «10538 Overture»*
John Kongos: «Tokoloshe Man»*
Atomic Rooster: «Devil's Answer»*
T. Rex: «Rock On»*
Free: «Little Bit Of Love»*
Lee "Scratch" Perry And The Upsetters: «Jungle Lion»*
Brief Interlude Dialogue: «Armed Bastards!»*
Sweet: «Blockbuster!»*
The Faces: «Cindy Incidentally»*
Ananda Shankar: «Snow Flower»*
Slade: «Cuz I Luv You»*
Mott The Hoople: «One Of The Boys»*
Lindisfarne: «Meet Me On The Corner»*
Frankie Miller: «I Can't Change It»*
Thin Lizzy: «Whiskey In The Jar»*
Audience: «I Had A Dream»*
Uriah Heep: «Traveller in Time»*
Nina Simone: «I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free»*
The Who: «Baba O' Riley»
Deep Purple: «Fireball»
Cream: «White Room»
Pink Floyd: «One Of These Days»
Lindisfarne: «Bring Down The Government»
Gilbert O'Sullivan: «Alone Again (Naturally)»
Strawbs: «Lay Down»
Elton John: «Rocket Man»
Israel Kamakawiwo'ole: «Somewhere Over The Rainbow»
Thin Lizzy: «Call The Police»
Thin Lizzy: «The Rocker»
Sweet: «Ballroom Blitz»

I tillegg spilles bruddstykker fra en rekke tidstypiske låter fra den omfattende Bowie-katalogen.

* Er å finne på filmmusikkalbumet «Life On Mars (Original Soundtrack)».

«Life On Mars» sendes på NRK1 torsdager kl. 21.30, med reprise på NRK3 søndager kl. 00.30 og påfølgende torsdager på NRK1 kl. 00.30. Serien er på totalt 16 episoder, mens første sesong bestående av åtte episoder sendes i første omgang. Serien er også gitt ut på DVD, og soundtracket er ute på CD.

Les mer om serien her , og detaljert om sendetidene her.

Personvernpolicy